/ декември 3, 2019/ За родители, Институции, Новини, Статии/ 0 comments

8.11.2019, Кая Кутер

HAMBURG taz 

Съмнителни институционализации: В дом поради много майчина любов

Младежките социални  служби  отнемат децата от самотни родители, ако връзката е много силна. Това показва казус на социолог.

     Тъй като много засегнати хора се обърнаха към него, хамбургският младежки експерт по социалните въпроси  Волфганг Хамер направи проучване за отвличането на деца от държавата. Анализ на 42 истории на случаи от шест немски области от 2014 до 2019 г. показва, че на самотните родители са били отнети  деца в училищна възраст, без да има доказателства за насилие или пренебрегване в техните семейства. Причината – подозрение за твърде близка връзка майка-дете.

     Две трети от случаите идват от Шлезвиг-Холщайн, Хамбург и Долна Саксония, останалите от Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг. Хамър нарича резултатите „технически, хуманитарни и конституционно неустойчиви“.

     Дипломираният социолог е бил началник на отдел на младежка социална служба в Хамбургската служба за социални грижи до 2013 г. И  оттогава продължава да води кампания за правата на децата. След изслушване в Бундестага през лятото на 2017 г., срещу него са заведени общо 167 дела. Служители на младежките социални служби му предоставят документи, с молба да подготви нещата и да ги публикува.

     Жените в повечето случаи сами са потърсили помощ от социалните служби.

Getty Images/njgphoto

     Хамер избира 42 случая за анализ. Засегнатите са 39 майки и три баби, децата са на възраст между 8 и 16 години. Повечето майки са завършили средно образование, девет от тях са с висше образование.

Жените сами са се обърнали към младежката социална служба

 с надеждата за т.нар.рехабилитационно лечение на майка-дете или друга подкрепа за себе си и детето си. Те говорили пред Службата „открито и уверено“, а също и за „образователните проблеми и претоварване в ежедневието“. „Надеждите не се сбъднаха“, пише Хамър. Жените бяха още по-ужасени, когато споделеното от тях по-късно стана причина за настаняване на децата в институции.

     За всички 39 майки специалистите отговорни за казусите, в службата за младежки грижи заявили, че връзката майка-дете е твърде силна или твърде стресираща. При това без да искат психологически или психиатричен доклад, а по-скоро от собствените им оценки и от съседи, бивши партньори и родителите на бившите им партньори, които „били изключително в ущърб на майките”.

     Жените са участвали в т.нар. „планиране на помощ“ само формално, по-късно изобщо. Половината от тях са били формално съгласни с външното настаняване на детето с надеждата да увеличат шансовете за бързо завръщане чрез „желанието си да сътрудничат“. По-късно жените са обвинявали себе си в  сериозно допускане на  грешка, защото по този начин са изпратили детето си „сами“ в дом. На децата било казвано, че са в дома, защото родителите им вече не са в състояние да ги отглеждат и възпитават правилно.

Сега седемнайсет от децата страдат от затлъстяване, а девет са заплашени от самоубийство

     Класически аргумент беше, че желанието на майката детето ѝ да живее вкъщи се тълкува като „знак за безпокойство“, пише Хамър. Желанията на децата да бъдат отново с майката са интерпретирани като признаци на болест.

     „Той нито приема правилата на институцията, нито показва, че е получил дори шанс да се освободи от майка си“, се казва в доклада от дома за дванадесетгодишно момче. Седмичните телефонни разговори с нея биха го накарали да плаче отново и отново. „Следователно за следващите три месеца контактите с майката трябва да бъдат замразени. Тъй като синът и майката не достигнаха до консенсус – участието им в планирането на помощта „не е от значение“, отбеляза Службата.

     Прекалено силната връзка майка-дете всъщност би могла да доведе до липси у детето, казва Хамър. Но в случаите няма обосновано на факти оправдание, а само спекулации. Някои от медицинските изявления, представени от младежките социални служби са направени без те да са видели майката.

Прекалено много майчина любов?, Foto: Michael Schick/imago

Теорията за симбиозата е на високо ниво

     Хамър се среща с шестима социални работници, които критикуват дори тази практика. Те се оплакват, че в миналото е имало „значително намален праг на интервенция“ и че теорията за така наречените симбиотични взаимоотношения майка-дете е „много популярна“ при по-младите професионалисти.

     Добрата новина: във всички онези случаи, които са били изправени пред семейния съд, съдиите изискват външни доклади. И те бяха определено в помощ на майките.

     Така външните (неутрални) доклади, противно на мнението на службата за младежки грижи, препоръчваха децата да се върнат към семейството си по произход,т.е.биологичния, самотен родител. По този начин, в повечето случаи,  децата живееха в домовете само няколко месеца.

     Три от четири от тези случаи, повечето от които в северна Германия, вече са приключили. И 25 деца отново живеят с майките си днес. Те страдаха. Преди намесата на държавата те бяха добри в училище, никой не бе заплашен с изключване. „Здравето на децата и поведението им в училището се влошиха значително“, пише сега Хамър. Сега 17 от тях страдат от затлъстяване, девет от тях заплашват със самоубийство, 23 са били с влошен успех в училище, а всяко второ дете е агресивно.

     Хамър изпрати доклада си в „Изследователския център за проблематични деца и закрила на детето“ в Майнц, който трябва да разследва до края на годината от името на Бундестага дали службите за младежки грижи грешат, като изземат деца от семейства. Социологът признава, че доброволческото проучване не е било планирано или с цел представителност, а „родено от необходимост“.

Източник: https://taz.de/Fragwuerdige-Inobhutnahmen/!5636682/?fbclid=IwAR1iq2S93gQEJkB9FRGvzpL8JlvYSKSIDwWbgT7zPsCrFwMw0MdrjsyyzoQ

https://www.focus.de/familie/eltern/eltern-berichten/zu-enge-bindung-jugendamt-trennt-grundlos-muetter-und-kinder-erschreckende-fallstudie-offenbart_id_11388092.html?x-fol-utm=true

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment