/ април 11, 2020/ Законодателство, Институции, Новини, Положение в другите държави, Статии/ 0 comments

24.03.2020 г.

Експертиза:

Проф. Анелиз Мюнх прави анализ и коментира признанията на службата, носеща думите „закрила на детето„ в името си. Действията на KESB не показват нужния за това професионализъм. Ролята на работещите в тази служба се свежда само и единствено до злоупотреба с властта. KESB е затворена в себе си силова структура, която заедно с работещите за нея експерти и съдилища вътре в същата тази система се уповават само и единствено на взаимна подкрепа и услуги. Огромно впечатление прави, че липсва всякакъв контрол по качеството на работата им.

В тази статия става въпрос за признанията, които прави службата – носеща думите „закрила на детето„ в името си.“Действията на КЕСБ не показват нужния за това професионализъм. Ролята на работещите в тази служба се свежда само и единствено до злоупотреба с властта, която им се дава. Отношението към клиентите ú е меко казано своеволно. KESB е на принципа на  самоизяждане в жаждата си за власт и това се подкрепя с пълна сила от нейни единомишленици в съдебната власт.“

Това е становището на проф. Анелиз Мюнх от Базел, чиято 30 годишна професионална кариера до 2009 г. бе свързана с работата ѝ като доцент в катедра  „Социална работа” към Университет – Базел. А до миналото лято бе и член на Комисията по Социална сигурност в кантон Солотурн (ASO).

Във функцията си на експерт тя се сблъсква с казуса „Татко къде си?“, който беше отразен в местния и  базелски вестници (BaZ).

  Интензивна работа по досието

Анализ Мюнх прекара часове наред наведена над стотиците страници, които KESB е писала относно семейството, без изобщо да има представа или да си е направила труда да ги опознае лично или разговаря с детето.“Още в началото е пропуснат да бъде направен анализ на ситуацията.“-споделя г-жа Мюнх в експертизата си. Освен това от досието е видно, че мнението на майката е взето под внимание, докато това на бащата изцяло липсва. Служебните настойници стават „съучастници“ на майката.

В досието липсват оценки и диагнози. То не е актуализирано или допълвано във времето. Липсват междинни оценки. Социални работници, които допълнително са се интересували за случая, са били безпардонно отстранени.

Тежки паралели

Експертизата на проф. Мюнх и оценката за работата на Службата за закрила на деца и възрастни в Дьорнбек-Тирщайн/Долина Гой (DTTG) има ясен паралел към други два случая в кантон Солотурн, с които се занимава базелското ни издание BaZ.

 По случая на Натали (името е променено)вече бе писано и публикувано под формата на анонимизиран видео клип. Това видео показва ясно как 7-годишното момиче е игнорирано от социалните работници. Истинският разговор е бил заснет тайно от съседка с мобилен телефон.

Случаят с Натали показва ясно действията на KESB, а именно неудобните по случая биват отстранени. Въпросните разговори с детето са били премахнати умишлено от досието, както и самият баща.

Вестник „BaZ“ разговаря с Ролф Егеншвилер, директор на „Закрила на детето и възрастните“ в Дьорнбек-Тирщайн, относно случая и въпросните паралели с другите случаи в същия кантон.

Той се появи в присъствието на мощен екип от седем човека и сподели: “Ние имаме желанието да се представим лично.“ При откриването на дебата г-жа Клаудия Хензел – ръководител на Службата по социална сигурност (ASO) започна , в типичния за тях стил на атака, с въпрос директно отправен към „BaZ“ дали изобщо имаме достъп до досието и ако – то тя трябва да знае от къде и от кого.

Въпросът беше по-скоро риторичен, защото законово достъп до досието за такива като нас не е разрешен.

Тя информира за структурата и  работата на Службата за закрила в кантон Солотурн.

„Между другото установихме,че външни експертизи не са желани и се считат за не определящи като монолит по средата на хармоничен пейзаж.“-споделя Хензел.

Във връзка с изказването на Анелиз Мюнх, относно паралелите между различни случаи на KESB – те обещаха да вземат становище.В понеделник г-жа Хензел ни писа,че :“не желаят да авторизират мнението,но те нямат време за проверка на подобни цитати“.

Ролф Егеншвилер също не показа каквато и да било реакция. Относно регион Базел той сподели троснато, че KESB със сигурност си е свършила работата.

При забележката от страна на вестник „BaZ“, че всички предоставени на редакцията случаи показват едни и същи механизми на работа, той отвърна с въпрос: „Смятате ли, че социалните работници още със ставането почват да търсят нещо лошо у всеки?“ Няма повод да се счита,че заради нечии подозрения KESB не работи качествено.

Службите са объркани заради изказването на Анелиз Мюнх, тъй като те смятат, че тя не е имала достъп до досиетата на всички гореспоменати случаи. А в случая с бащата на Натали те смятат, че Анелиз Мюнх просто симпатизира на бащата. Конфронтации на експертката с KESB не е имало.

Мюнх контрира веднага , като сподели че със сигурност е запозната с абсолютно всички досиета и освен това има дългогодишен опит по преподаване на методика на социалната работа и знае изключително добре как се работи по даден казус. Много бързо може да бъде установено какво решение е взето, какво е взето под внимание  и  какво не.

Хензел парира отново и дава пример, че жалбите пред съда са увенчани с успех само в 2% от случаите.

Следва отговора на експерт Мюнх: “Може да се каже и по друг начин, а именно че в 98% от случаите KESB не отговаря на нуждите и желанията на клиентите си.“

Много оплаквания

Критиката и на други майки от кантон Солотурн, както и на депутат Щефани Ритшарт бе отбелязана и в „Солотурнски вестник“. Същото вече бе споделено от „ BaZ“.

Не е възможно при толкова много оплаквания всеки път да става въпрос за единични случаи.

„Откакто населението в кантона се събуди относно темата и стана политически активно по случаите с неправомерни действия от страна на KESB и това бе отразено от „Солотурнски вестник“,  телефонът ми звъни постоянно“- каза Ритшарт .

Десетки досиета от KESB Солотурн, както и от Дьорнбек-Тирщайн са при нея. Ритшарт вече се е запознала с осем от случаите. Някой от тях са толкова шокиращи, че тя се опитва да се дистанцира.

Ритшарт смята да постави директно въпросите си пред правителството – веднага, след като то поднови своята работа.

„Защо Службата за закрила на децата и възрастните игнорира всякакви въпроси? Поведението не е типично за институция като тази. Затова липсват каквито и да било анализи по темата.“

Дали правителството желае да знае и да си вземе поука от анализа на Анелиз Мюнх? Защо липсва професионална структура в KESB?

Вестник „BaZ“ пожела да узнае от осемте представители на KESB и АСО кой от тях има деца?

След като първите трима потвърдиха, че нямат, а следващите двама не пожелаха да отговорят – стигнахме до президента на KESB: Ролф Егеншвилер, баща на две деца. Моника Сети от Службата за Социална Сигурност (АSO) също е майка на две деца.

Клаудия Хензел, която също няма деца, смята, че този въпрос е много опровергаващ.

Много вероятно е маските вече да са паднали.

Работна характеристика за KESB

Анализ на Анелиз Мюнх:

  • Работата на КЕСБ не се характеризира с коректни действия
  • Ролята на социалните работници се редуцира до злоупотреба с власт и ползване на параграфи
  • Съдът дава формална оценка и се основават на констатации,които буквално тъпчат всички човешки права с крака
  • Личното отношение към клиентите показва единствено произвол
  • KESB е затворена в себе си силова структура,която заедно с работещите за нея експерти и съдилища вътре в същата тази система се уповават на само и единствено на взаимна подкрепа и услуги
  • Огромно впечатление прави,че липсва всякакъв контрол по качеството на работата им

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment