/ април 6, 2020/ Законодателство, Институции, Новини, Статии/ 0 comments

Жителка от Нижни Тагил ще бъде съдена за фалшиво обвинение към мъжа ѝ в домашно насилие

30 март 2020 г., РВС

В случай, че бъде приет законопроектът за превенция на домашното насилие, няма да се проверяват сигналите не само от подобни на тази жена заявители, но и подадените от трети лица, които имат пряк материален интерес да бъдат предприети мерки срещу «насилника».

Колко ли невинни жертви може да вземе такъв закон в България?

Снимка: Dunavmost

Жителка на Нижни Тагил мами полицията, заявявайки, че е пребита от мъжа си.  Срещу жената е заведено наказателно дело за фалшив донос, съобщават от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Ден преди това 48-годишната жена се обръща към полицията, завявайки, че е пребита от партньора  си. Твърди, че той дълго време не я пускал да влезе в собственото ú жилище, а после е отворил вратата и я пребил. Но мъжът разказва пред полицаите съвсем друга версия. Твърди, че никога не е бил спътницата си, скарали са се, но само вербално. Жената се е върнала вкъщи пияна, след като е отсъствала няколко дни и тогава се случва  скандалът между тях.

Районният инспектор разпитва роднините на жената и тогава дъщерята казва, че не е имало побой. По-късно и самата жена признава, че е наклеветила съпруга си, за да му отмъсти. Сега срещу нея е образувано съдебно дело за фалшив донос и тя очаква съдебния процес без право да напуска територията на града.

Коментар на РВС: В случай, че бъде приет законопроектът за превенция на домашното насилие, няма да се проверяват сигналите не само от подобни на тази жена заявители, но и подадените от трети лица, които имат пряк материален интерес да бъдат предприети мерки срещу «насилника».

Един от разработилите законопроекта, адвокат Алексей Паршин, директно заявява, че доносите няма да бъдат проверявани, защото според него количеството на неверните такива е изключително малко.

Източник: https://rvs.su/novosti/2020/zhitelnicu-nizhnego-tagila-budut-sudit-za-chto-obvinyala-muzha-v-domashnem-nasilii?fbclid=IwAR3dEAabcHQl7poUOJWiZVGTxklcFa29cqkkCdTsakihoyXDwFbWyAwCJls

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment