/ юни 15, 2020/ За родители, Новини, Статии/ 0 comments

Достатъчно кислород? Сега майките трябва да раждат с маски

 8 май 2020 г.

Раждане по време на коронавирус

 Раждането с маска е като „да участвате в маратон с маска на лицето“, казва акушерка.

Снимка: Pixabay, автор: Анна Рихтер-Тръмър от Виена

Мерките по време Короната не се спират в родилните отделения на Австрия. И така майчинството у дома се сблъсква с проблема с раждането с предпазител на устата и носа (MNS). Защото носенето му вече е задължително в някои болници. Но раждането с маска е като „да участвате в  маратон с маска на лицето“, казва акушерка.

АВСТРИЯ. Девет държави, почти 300 болници и много объркване в различни родилни отделения. Защото носенето на предпазна маска за уста и нос в болниците вече е обичай. И така се случва, че бъдещите майки в родилната зала вече не са в състояние да се измъкнат от маската дори при родилни болки. Факт е: В зависимост от това кой е дежурен и как точно се изпълнява разположението в отделните домове, майките по време на Корона не винаги раждат с маски. Например, майка съобщава, че е трябвало да носи предпазна маска, когато се е родило детето ѝ, а друга в същата болница не е трябвало да го прави два дни по-късно. Все по-често се наблюдават случаите на онези майки, които са родили детето си в най-голямата болница в Австрия – AKH и които също е трябвало да носят предпазни маски там.


Достатъчно кислород при раждането на маската? Не е сигурно

 Факт е: носенето на маска понастоящем е задължително както за родилката, така и за акушерката. На практика много зависи от дежурния дали маската може да бъде свалена по време на контракциите. Съдържанието на Co2 във въздуха на маската не е толкова добро, дори лекарите и акушерките знаят това. „Поради предписанието акушерките са в затруднение. Разбира се, имаме предвид и благополучието на майката“, казва Бейт Кайер, ръководител на регионалния офис на Бургенланд на Австрийския съвет на акушерките,а тя самата е акушерка от 30 години: „В първата фаза на раждане мога да го направя. Представям си, дали във фазата на контракциите, когато диша по-бързо и по-дълбоко, майката ще бъде снабдена с достатъчно кислород, не е сигурно “. Тя сравнява раждането с предпазна маскa като да бягаш маратон с маска.


„Маската затруднява процеса на раждане“

 Кайер също така посочва, че инспекцията по труда препоръчва защитните маски да са забранени за бременни жени и че маската е задължителна само ако е абсолютно необходима и само за максимум един час, поради повишеното съпротивление на дишането. „Това се отнася за всички, които работят и са бременни, но трябва ли бременната да носи маска по време на раждане? Мисля, че това е невъзможно. Не можем да принудим жените да носят маски“. Кайер би искала да бъде сигурна и да е споменато изрично, че раждането е изключение от регламента.

Юдит Рауниг, клиничен и здравен психолог и експерт по родова травма, също е обезпокоена: „Акушерка ми каза, че жените носят маски за лице по време на контракции, така че направих някои изследвания, но имам впечатлението, че всяка болница си бърка собствени каши. В зависимост от управлението на болницата, това се обработва по различен начин, просто е безумно, не можете да задължите жена, която ражда да носи маска, защото буквално държите устата и затворена и то по време на  раждането.Родилката също така получава и много по-малко въздух. Това пречи на процеса на раждане!

Бебето се отнема от майката

Въпросът как да се справим с бебетата на корона-позитивна майка се обработва различно от област до област: във Виена явно съществува обичаят и препоръката майката и детето да бъдат разделени, до две седмици, което е препоръчително (КАВ).

Кайер: „На това се противопоставя дори СЗО . Това е безумно!“

 Рауниг също е ужасена: „В момента очевидно е забранено да се разпитва за нещата. Сега се предприемат мерки и не трябва да се задават въпроси относно това, какво мерките носят и колко вредят. Маската е пример за това, че не защитава от вируси. В акушерството сега се връщаме десетилетия назад. За какво сме се борили в продължение на десетилетия? Например, че жените влизат във връзка на нивото на очен контакт с акушер-специалисти, за да могат да раждат по самоопределен начин и да кажат как биха искали да родят, с план за раждане и т.н.“

Снимка: частна, Анна Рихтер-Тръмър

Препоръки за контакт майка – новородено дете:

Деца на позитивно тествани за COVID 19 майки се считат за заразно  болни относно класификацията на хората, които са в контакт., т.е.те са опасни, но не и инфекциозно болни. Не е ясно дали новородено с COVID 19 ще има повишен риск за каквито и да било усложнения. В две научни работи на Донг и Ценг има доказано вертикално заразяване между майка и дете. Следродилното заразяване чрез респираторни секрети трябва да бъде спряно. Затова е необходима и временната раздяла между майка и дете, докато майката премине периода на карантина. По време на тази временна раздяла от майката, детето трябва да бъде самостоятелно изолирано, като посетителите от тесният семеен кръг се задължават да носят защитно облекло (туника, защита за коса, очила тип ФФП 2, маска с вентил). По-широкият кръг посетители, които не са в директен контакт с детето се задължават да носят нормална маска и ръкавици. Задължителна е точната регистрация и наблюдение на новороденото веднага след раждането.

Ръководството от 27 март 2020 на Виенската болнична асоциация, занимаваща се с коронавирус в родилната зала, посочва, че майките, които са SARS-CoV-2 положителни от своите SARS-CoV-2 отрицателни бебета веднага след раждането (бърза пъпна връв, без пулсация на пъпната връв) не се събират заедно. Бебето трябва да бъде отделено и отделно изолирано.

Последващи щети за новородени

В центъра на Наная (честота на посещенията от 27 701 души през 2019 г.) редовно се придружават семейства, които са преживели ранна раздяла. Отрицателните въздействия са ясно видими за обучения персонал. Ето защо в изявление пред KAV центърът призовава за раждане, което насърчава лоялността, настаняването на майката и детето заедно и достатъчната подкрепа за кърмене за всички майки.

„Изолацията на новороденото, както показа д-р Нилс Бергман през 2004 г., предизвиква предварително програмирана реакция при всички бебета,“ реакцията на протест-отчаяние“. Бебето първоначално се опитва да се събере отново с майката чрез активна дейност. Ако това не се случи, тогава има реакция на отчаяние заради отнемане и стратегия за оцеляване с ниска телесна температура, нестабилен сърдечен пулс и колебания в дишането, причинени от масивното повишаване на хормоните на стреса. Виковете на бебетата се променят. Отчаянието е последвано от парасимпатикова стимулация, която наподобява токсична неврохимия в развиващия се мозък. Причинява и несъответстващи промени в структурата на мозъка и промени в поведението, които е описал подробно Алън Шоуър. Това пасивно състояние причинява по-високото разпределение на постъпващите опиати, вагусният тонус се увеличава.“ В същото време отделените бебета са по-напрегнати. Напрегнатите бебета не са готови за обвързване. Не ги интересува, че майката не е физически там или са застрашени от коронавирус. Винаги ще работи една и съща еволюционна програма. Без допълнителна подкрепа от професионалисти, бебето няма да се свързва в чисто физиологичен аспект. Обвързването не означава, че бебето се поставя на корема на майката веднъж за два часа, както често се показва в болничния свят. Неуспешното свързване и ранното разделяне в пуерпериума причиняват чувствителност към предизвикани от стреса клинични картини по-късно от живота. Бебетата показват абсолютно същите физиологични промени като бозайниците. Бебешките бозайници, отделени от майката, имат отрицателни последствия през целия си живот. В дългосрочен план това означава повече последващи разходи за здравната ни застраховка.“

Без кърмене, без обвързване

Според психолога мерките масово отблъскват акушерството. „Ние се връщаме назад с поне 50 години. На жените, които раждат, се казва какво да правят и те лежат на гърба си и правят това. И трагедията е, че много жени се примиряват с това, всички под прикритието и в името на  здравето. Много хора се примиряват с това, че са заплашени и това води до наистина трагични случаи. Преди три седмици получих „препоръка“ от акушерка от болниците на KAV във Виена, че на майка, за която само се подозира или действително е тествана положително за коронавирус,  детето се отстранява веднага след раждането и индивидуално се изолира.Това е безумие. Няма връзка, няма кърмене, детето е индивидуално изолирано.“ Всъщност единствената болница във Виена, в която майките с COVID 19 раждат, е „Вилхелмине“. За да се избегне заразяване на роденото дете, процедурата е незабавно да се изолира детето. „Ходът на събитията обикновено е лек, това не е рискова група. Там нещата се правят просто от предпазливост, от страх, от коректност, където вредите далеч надвишават ползите. И най-лошото е, че има и случаи, в които майката е била само заподозряна и въпреки това новороденото бебе е отнето и тя не е могла да го види в продължение на 14 дни.“    

Снимка: частна, Анна Рихтер-Тръмър

Кърменето се осъществява  само при изключително желание на майката, при опасност от потенциално завишен риск от инфекция въз основа на телесна близост. Кърменето трябва да се случва само с маска FFP2 без вентил за дишане и след почистване на зърната на гърдите с дезинфектант.

Новородените са  изолирани 14 дни

Психологът и специалистът по травматично раждане критикува факта, че се действа срещу научните знания, срещу благосъстоянието на детето: „От сто години изследваме връзката майка-дете и знаем, че опознаването на майката и детето е толкова важна за това.Тази първа фаза е много решаваща за остатъка от живота и сега вие отнемате тази важна фаза от майките и децата и карате жените да млъкнат.“ Рауниг съобщава, че не всички болници следват препоръката: „В университетската болница „Корплер„ в гр.Линц, например, въпреки Корона, се препоръчва майката и детето да останат заедно, тъй като майките могат да кърмят бебетата си, а връзката може да се осъществи, дори ако майката е положителна. Защо най-накрая не се събере група експерти в Австрия за разработване на валидни, общи препоръки.“

 Таткото е изключен от раждането

Сега бащите получават възможността да присъстват по време на раждането на детето им. Майка, която е родила в Корнеубург, казва, че съпругът ѝ е трябвало да остане вкъщи и е нямал право да присъства. Във столичната болница се справят с въпроса с бащите по такъв начин, че те могат да присъстват, само когато шийката на раждането е широка пет сантиметра, тогава акушерката може да подаде заявление за разрешение на бащата да присъства на раждането. Когато раждането приключи, бащата трябва незабавно да напусне болницата и не трябва да се връща. Това означава: Новите татковци виждат бебето си малко след раждането и чак, когато майката се прибере. В най-добрият случай това може да стане в същия ден или обикновено след около два дни, а в най-лошият случай след една или две седмици. Рауниг: „Раздялата на бащата, отделянето на детето от майката, аз се отнасям към родители и семейства, които са преживели родова травма и знам, че ще се борим с нея години наред. При раждането самоопределението е толкова важно, т.е. ако майката не може да се произнесе, стресът се увеличава и тя изпитва родова травма, защото жената се чувства оставена на произвола. А с предпазна маска жената, която ражда, дори не може да диша правилно.“

Източници: Австрийски акушерки

Клиничен и здравен психолог: маг. Юдит Рауниг

Източник: https://www.meinbezirk.at/c-lokales/genug-sauerstoff-muetter-muessen-jetzt-mit-masken-gebaeren_a4059897

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА” и Сдружение „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

https://www.rod-bg.com/articles/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCi6mZpNl8DllF3Rpi9rdZGQ

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Share this Post

Leave a Comment