/ май 8, 2020/ За родители, Новини, Педофилия, Статии/ 0 comments

Норвежкия вестник VG: Най-големият педофилски форум в света се управлява от полицията

Защо полицията споделя снимки с насилие, за да спасява деца?

В пълна секретност, най-големият в света форум за сексуално насилие над деца е преместен в другия край на земното кълбо.

Никой не е трябвало да знае кой стои зад продължаването на работата на уебсайта.

От Хокон Ф. Хойдал, Ейнар Отто Стангвик и Натали Ремьо Хансен

Усилията да бъдат арестувани двамата мъже започват. Как полицията може да ги арестува преди да унищожат доказателствата? Тихо, животът на двамата мъже е изучен. Възможно ли е да се инсталира камера в домовете им или на работните им места? Може ли полицията да нахлуе и да инсталира ключодържатели на компютрите на мъжете, за да следи всяко чукване по клавиатурата?

Всички идеи са отхвърлени. Ако мъжете изпитат каквото и да е подозрение, те могат бързо да изтрият сайта и всички негови данни за себе си и десетки хиляди членове. Заподозрените трябва да бъдат задържани, преди да могат да сигнализират останалите.

По време на разследването полицията прави забележителна констатация: Фалте и Фолкнър се познават. Не само онлайн. В реалния живот също.

– Знаехме, че имат обичай да се срещат. Просто не знаехме защо. WarHead е пътувал до Съединените щати четири или пет пъти преди и предположихме, че той и CrazyMonk са се срещали през всички тези пъти. Най-вероятно са се срещнали за първи път през 2015 г.  –  казва Грифитс.

Разследващите решават да гледат и да чакат.

– В един или друг момент WarHead ще пристигне на територията на Съединените щати. Когато се срещнат, ние ще ги заловим – спомня си разследването Грифитс.

Това е през юли 2016 г. Минава и август. Фолкнър и Фалте не пътуват никъде.

Отива си и септември, но пак нищо.

VG също решава да изчака. През януари 2017 г. откриват, че сървърът в Сидни крие нова голяма операция, ръководена от Аргос в сътрудничество с няколко други държави.

Чак сега, повече от девет месеца по-късно, решихме да публикуваме.

След срещата с Грифитс и Руус разбрахме, че журналистите са разкрили, че полицейската операция продължава. Въпреки че новините са невероятни и очевидно от обществен интерес, решихме да не публикуваме това, което знаем. Ситуацията беше неясна. Трябваше ни повече информация, преди да вземем решение какво може да бъде публикувано. В най-лошия случай VG може да навреди на разследването и да застраши невинни хора -казва главният редактор на VG Гард Стейро.

30 септември 2016 г.

АЛАРМАТА ЗВЪНИ

Петък, 30 септември 2016 г., сигнали в Бостън, Торонто и Бризбейн.

Фолкнър е преминал границата от Канада в САЩ.

Преди този ден е много активен в Childs Play. Това е последният път, в който форумът ще чуе нещо от него за дълъг период от време. Часовникът на компютъра му показва 11:46 ч., когато влиза като WarHead и написва кратка благодарствена бележка до член, публикувал филм, показващ нападение над 10-годишно момиче:

«Благодаря ви за нея! Не разбрах, че имате нещо повече за показване от нея, как  ми се е изплъзнало?! .»

После той излиза. Шофира от апартамента си в покрайнините на Торонто, през националната граница в щата Ню Йорк, а след това продължава на юг до северна Вирджиния.

Докато WarHead преминава границата на САЩ, американската митническа и гранична защита изпраща съобщение до разследващите от вътрешна сигурност. Оттам вестта стига до Канада и Австралия: Фолкнър е преминал границата.

В Австралия Грифит получава съобщението в петък следобед, местно време. Следващите няколко дни са критични. Ще успее ли операцията?

От вътрешна сигурност проверяват местоположението на колата на CrazyMonk. Няколко седмици преди това разследващите са сложили проследяващо устройство. Оттогава колата почти не е напускала района на Нашвил. И изведнъж е в движение.

CrazyMonk се намира на 200 километра от дома и се насочва на североизток.

Месеци наред разследванията на вътрешна сигурност, Аргос и Торонто чакат този момент.

Двамата мъже ще се срещнат.

1 октомври 2016 г.

МАНАСАС, САЩ

Събота. Мъжете се отбиват в хотел във Вирджиния. Вечерта отиват в една къща и остават до късно. Съдебните документи, прегледани от VG, описват агентите на вътрешната сигурност, които наблюдават и двете коли пред къщата късно в събота вечер.

В неделя сутринта двамата напускат хотела, всеки носи чанта, и отиват в друга къща.

В 6:30 ч. в понеделник, те се събуждат, тъй като въоръжените американски полицаи разбиват входната врата.

Фолкнър е далеч от родното място. Ако беше заловен в Канада, наказанието щеше да бъде доста по-леко. А сега? Притиснат в ъгъла от агентите, обискирали къщата, той получава ясен избор: Признавате ни всичко и може да излезете от затвора, преди да умрете.

След минути той изпява всичко: потребителски имена, пароли и кодиращи ключове.

– Едва се сдържаше да разкаже всичко – казва Грифитс. «В мрежата те звучат твърдо и говорят за това, как са готови, ако дойдат ченгетата, и за това как са предприели всички възможни мерки, за да не ни допуснат до материалите. Но когато полицаят изкърти вратата с пантите ѝ, насочи оръжие към него и му нареди да лежи на пода, на този канадец му стана ясно, че е доста далеч от родината.»

Грифитс се подсмихва.

В Австралия наближава 9 ч. Всичко разкрито, изплюто от Фолкнър и Фалте, се изпраща направо в Аргос, където веднага тестват паролите. Правилни ли са? Съобщения летят между САЩ и Австралия. Трябва ли числата да се въвеждат като букви или цифри? Бяха ли разкрили уебсайта?

Това, което се случва по-нататък, има сериозни последици.

Сред цялата информация, която Фолкнър разкрива още, докато си седи в леглото по време на полицейската атака, са паролите за Childs Play.

С един удар Вътрешна сигурност арестува лидерите и администраторите не само на един, а на два от най-големите сайтове за експлоатация на деца в тъмната мрежа.

Всичко, което двамата мъже имат в тях, е проучено подробно: карти с памет, компютри, пароли, потребителски имена, ключове. Полицията знае, че не остава много време.

Ако WarHead и CrazyMonk отсъстват твърде дълго от сайтовете, които управляват, параноичните членове щяха да избягат и полицейската работа щеше да е напразна.

Сред съобщенията, изпратени в Австралия същата сутрин, едно е по-специално. В него се казва, че агентите са открили изображения на малтретирано малко дете.

Снимките са направени в събота вечерта.

Следва проследяване: «Всеки ли получи предишното съобщение?»

Грифитс седи вкъщи сам и работи с паролите, когато вижда съобщението.

– Какво бих могъл да кажа? Нямаше на кого да го кажа. Просто трябваше да продължа да работя – казва той.

Полицията открива 30 снимки и три видеоклипа. Те показват четиригодишно момиче и на какво е подложено в къщата, която Фолкнър и Фалте посещават. На една от снимките е идентифицирана ръката на Фолкнър.

Пътуването от Нашвил отнема повече от 10 часа. Това ще даде на Фалте достатъчно време за размисъл върху това с какво се занимава.

Преминава през Smoky Mountains, през буйни гори, където дърветата пламтят с есенни багри. Той продължава да шофира. Дали се е спирал някога, за да помисли дали е правилно да се изнасилва четиригодишно момиче? Без значение, той продължава към къщата във Вирджиния.

Както и Фолкнър, чак от Торонто.

В тъмната мрежа те делят помежду си кралство от съмишленици, които им се възхищават и се стремят да получат благоволението им.

Един от тях е мъжа с достъп до четиригодишното момиче. Според доклада на полицията именно той е заснел нападенията. Снимките показват, че поне един от тримата мъже изнасилва момичето в събота през септември 2016 г.

9 септември 2017 г.

АМЕРИКАНСКИ ЗАТВОР

Телефонната линия се подслушва, докато мъжът, който е предоставил четиригодишното момиче на Фолкнър, и Фалте разговарят с VG от затвора, където е от почти година.

– Тук в затвора нищо не остава поверително, така че по телефона не може да се говори много – казва той и продължава:

– Няма да лъжа. Първо се свързах с CrazyMonk.

Затворник

VG има данни, доказващи, че този мъж е посещавал няколко от най-големите уебсайтове за насилие над деца. Публикувал е снимки на злоупотреби и моли други членове за помощ в намирането на повече материали.

За него, да се говори за CrazyMonk, ръководителя на уебсайта, е голяма работа. Известен човек. За да се включи, показва на Фалте снимки на детето. Така започва.

Няколко седмици по-късно Фалте пристига в родината си. При разпита, според съдебните документи, Фалте казва, че по време на първото си посещение през 2015 г. е изнасилвал детето „докато малолетното се оплака“.

Това е първото от общо пет посещения в малката къща във Вирджиния. Точно след Нова година Фалте се връща, този път с Фолкнър.

В интервюта за VG полицията твърди, че не знаят защо WarHead и CrazyMonk са решили да се срещнат, въпреки че са имали много информация за мъжете.

След като полицията открива сървъра, където се съхранява сайтът, през юли те проследяват всички комуникации, включително лични съобщения между администраторите. Полицията води отчет къде са пътували във Вирджиния, къде са нощували и кои къщи са посещавали.

Никой не подозира, че дете е на път да бъде изнасилено.

– Но определено се чудехме защо искат да се срещнат. Този въпрос висеше над главите ни, казва Руус, в Австралия.

– Някои от тези мъже толкова отчаяно желаят нещо, не им стига одобрението, което получават онлайн. Те искат да се срещат с хора като себе си, дори само за по бира, казва Грифитс.

– Защо не бяха арестувани преди нападението?

– Нямахме представа, че това ще се случи. Никога не са споменавали нищо за това в съобщенията, които видяхме за срещата, казва Грифитс.

Мъжът, който е заснел насилието над детето, потвърждава, че това е било така. Плановете за среща са направени в криптирана чат програма, казва той пред VG.

Полицията има достъп до тези чатове само след като получава всички пароли от CrazyMonk и WarHead.

Фолкнър и Фалте казват същото в имейл до VG от затвора в САЩ.

– Погрижихме се да не говорим конкретно за подробности никъде освен в Tox [криптиран чат] и по телефони с фалшиви номера, пишат те.

Те бяха изненадани колко агентите успяха да намерят по време на претърсването.

– Бях напълно уверен, че нямат почти нищо за двама ни по отношение на доказателства, които биха могли да използват в съда – пише Фолкнър.

– Нашите устройства бяха напълно криптирани, изпълнихме всичко във Virtual Machines (VMs), всичките ни сменяеми носители не съдържаха нищо насочващо. Те не знаеха нищо за случващото се във Вирджиния.

От чисто разследваща гледна точка арестите са успешни. Работна група Аргос поема контрол над всички потребителски имена и пароли на Фолкнър и Фалте.

Работна група Аргос става WarHead, но никой извън екипа не знае за това.

Грифитс и неговите колеги работят като луди, за да научат всичко за онлайн персоната Фолкнър, така че да имитират самоличността му, без никой да ги заподозре.

Това отнема повече време, отколкото  на някои членове на Childs Play им харесва. Преди това WarHead има често присъствие на сайта, често публикува съобщения няколко пъти на ден. Сега той мълчи.

«Някой чувал ли е нещо от WarHead през последните 7 дни? Чакам нещо от него вечерта. Нищо не се случва», пише нервен член, използвайки съкращение за «лично съобщение».

«Странно, тя изчезна и този форум се развива все по-бавно и по-бавно ……,», пише друг. Подобно на повечето членове на форума, той използва местоимението „тя”, въпреки че по-голямата част от тях са мъже.

Трябва да се направи нещо. Ако скоро WarHead не се появи във форума, членовете ще се усетят, че е арестуван. След това може да започнат да изтриват собствените си следи. Това не трябва да се допуска.

Онлайн престъпността няма граници. Това е проблем, но в този случай Аргос и неговите партньори го обръщат в своя полза.

Според VG, когато WarHead предава достъпа до Childs Play и Giftbox, всеки форум се е съхранил на сървъри в отделни европейски държави. Полицията, адвокатите и самите заподозрени отказват да кажат кои.

Полицията в Австралия и европейската държава вижда очевидни ползи от това австралийската полиция да управлява форума, а не европейски сили.

Австралийските закони дават на полицията необичайно широки правомощия да наблюдава подозрителни дейности онлайн.

– По време на така наречената „контролирана операция“ получаваме разрешение от съдия да действаме по начини, които обикновено биха били счетени за незаконни. Дават ни право да извършваме определени престъпни действия и сме освободени от наказателно преследване, защото разследваме конкретни престъпления, обяснява Грифитс.

На среща тази пролет в Хага на някои от водещите в света следователи за злоупотреби с интернет, Грифитс разказа за случай, при който хакнал нечий акаунт в уеб форум.

– Огледах стаята и знаех, че никой от другите следователи няма разрешение да направи същото. Технически не беше трудно. Но законно те не биха могли да го направят – казва Грифитс.

Той смята, че това е проблем.

– Това означава, че те губят възможността да идентифицират някои от най-тежките нарушители в интернет – казва той.

– Ако имаха опциите, които имаме ние, съм сигурен, че биха хванали хора, които не могат да намерят днес. Но трябва да се прави правилно, в дадена рамка. За да работи, трябва да имате определени способности и контрол. Струва ми се, че ние притежаваме и двете.

С разрешение от европейския полицейски партньор, Аргос влиза в сървъра, поема сайта „Childs Play“, копира го и го мести на сървър в Сидни, както VG разкрива през януари.

Експертите, консултирани от VG, твърдят, че прехвърлянето е подобно на начина, по който САЩ веднъж изпраща заподозрени в тероризъм в затвори в различни държави без особено да зачете правата им.

– Логиката изглежда е същата в случая – казва Йон Уесел-Аас, норвежки юрист и специалист в областта на личния живот и правата на човека.

– Тревожно е ако полицията „възлага“ разследвания на страна, в която полицията има по-добро въоръжение, най-малкото ако това се прави умишлено и систематично. Но правната картина е неясна.

Трансграничните разследвания  са трудни както от юридическа, така и от етична гледна точка.

– При липса на стабилни разпоредби полицията в страни с най-малко правни защити може да се окаже отговорна за разследване – казва Уесел-Аас.

6 октомври 2016 г.

«WARHEAD» СЕ ЗАВРЪЩА

В четвъртък, 6 октомври 2016 г.,

четири дни след ареста „WarHead“ отново беше в Childs Play:

«Фу, какъв месец беше само! Месец от живота ми, който не искам да се повтаря. Въпреки че практически повечето от наистина гадните тъпотии  се случиха през октомври, а не през септември, затова и този месец се включвам толкова късно.»

След това той порицава подчинените си: «Съжалявам отново за късното ми включване, но аз бях помолил екипа да се намесва и да ме покрива по време на моите отсъствия.»

Той, WarHead, вече не е Фолкнър, а Пол Грифитс от Аргос.

Така започва фазата под прикритие на операция «Артемида».

В рамките на четири дни след ареста в Канада, Грифит разглежда всяко съобщение, което WarHead е написал. Той изучава стила на писане на WarHead, включително типографските грешки, към които е склонен. Знае фрагментите от историята, които беше разкрил онлайн.

Прави това през деня. Нощите прекарва в телефонни конференции с колеги в Европа и САЩ.

Неизбежно е, защото когато е 2 часа в Брисбейн,  всички останали са на разположение да говорят.

Преминаването под прикритие онлайн отнема не само изучаването на граматиката и личната история. За да пише като WarHead, Грифитс трябва да бъде WarHead. Това са психически усилия, които не се харесват нито на него, нито на колегите му.

– Когато се опитвате да бъдете човек, който е писал много онлайн, чийто начин на писане и изразяване се  разпознава от много хора, не можете просто да се появите и да използвате напълно различен речник. Трябва да изучите препинателните знаци, които той използва, както и усмивките и други знаци.

Дори това не гарантира успех.

– Трябва да разберете как се чувства той. Това е разрушително. Наистина трудно. Работя в тази област от 22 години. Гледането на снимки вече няма ефект върху мен. Но да седя онлайн и да говоря като едно от тези момчета … Всеки път, когато го правя, имам чувството, че след това трябва да си взема душ.

Пол Грифитс,Photo: Tore Kristiansen / VG

Грифитс – приятелите го наричат «Гриф» – се смята за водещ експерт по идентифициране на жертви и извършители въз основа на изображения.

Той идентифицира жертви на насилие от 22 години. Ако един човек е злоупотребил с друг и е бил заснет, той най-вероятно го е виждал.

– Основната ми мотивация е да идентифицирам децата и да ги извадя от ужасяващото им положение. Това ми помага да си върша работата.

– Имам признаци на Аспергер. Поне така казва жена ми. Тя казва, че нямам съпричастност – казва Грифитс, като се засмива за кратко.

– Това помага да се задържа на тази работа.

Помага и това, че Грифитс има фотографска памет, запаметявайки всичко от снимки. Дори когато пресява милиони снимки, той знае кои е виждал преди, включително къде и кога.

– Имаме добри бази данни, но като цяло намирам нещата по-бързо от тях.

Преди пет години вижда снимка на гол мъж. Грифитс веднага разбира, че е идентифицирал един от най-безмилостните и прословути насилници в интернет: Фалко.

Мъжът на снимката има нещо специфично, което Гриф разпознава от филмчета с експлоатация на деца, които Фалко е споделял онлайн. Никой не бе успявал да идентифицира него или жертвите, защото внимаваше никога да не показва лицето си по време на злоупотребите, които е извършвал.

Но Гриф разпознава знака върху пениса на мъжа.

Това води до ареста на Фалко и продължителен затвор в Казахстан. Сега се издирва, след грандиозно бягство, което включва изхвърчане от прозореца на съдебната зала и счупване на двата крака, след което бяга от болницата. Но  преди това именно Гриф го открива.

«Ние сме, мога да ви уверя, толкова сигурни, колкото сме били винаги, и се надявам, че винаги ще бъдем такива»,

Грифитс пише под прикритието на WarHead.

Членовете не се усъмняват в него.

В продължение на близо година, специална група Аргос ще събира информация за членовете на уебсайта.

След като имат пълен контрол над сайта, това означава, че могат да видят всичко, което се случва там. Четейки лични съобщения, изтрити съобщения и имейл адреси и пароли, те биха могли да създадат профил на членовете. Могат също така да добавят bits of code към програмата, която контролира сайта, което им позволява да намерят IP адресите на членовете. Опитват различни техники за идентифициране на членове на Childs Play, но отказаха да ги обсъдят с VG.

– Ако това беше война, смятате ли, че генералът ще ви допусне в главното командване? Не искаме да казваме на тези хора как работим и наистина се надявам и вие да не го искате. Няма да получите нашите методи на работа – казва Руус.

– Опитваме се да направим нещо, което никога досега не е правено. Както и вие създавате свои собствени – няма да кажа «правила» – но и вие пишете свой собствен сценарий. Използваме техники, които никога не са били прилагани досега, и не винаги знаем как да се подготвим за резултатите – добавя Грифитс.

Като своеобразен антрополог на мрака, Грифитс изучава културата на тази онлайн общност от експлоататори: какво не трябва да се публикува на основния сайт (видеоклипове за изтезания); какво би могло да бъде споделено в малка, доверена група (видеоклипове за изтезания); кои от членовете са популярни и от полза и кои не.

Достъпът до лични съобщения между членовете е изненада за Грифитс. Няколко от тях знаеха, че сега полицията управлява мястото.

– Значителен брой знаеше точно какво се е случило. Бяха ни разкрили като полиция и виждаха през димната завеса, която бяхме създали около WarHead. Те знаеха, че сме ние, но не казваха на никого. Тези, които ни разкриха, разговаряха помежду си, но не предупредиха никой друг.

Грифитс се опитва да публикува колкото се може по-малко публикации, но има една, от която австралийската полиция не може да избяга: месечната актуализация на състоянието на WarHead.

Договорката между WarHead и членовете на форума е, че липсваща актуализация на състоянието ще сигнализира, че сайтът е превзет от други. Ето защо посланията са толкова важни и трябва да бъдат написани в същия стил, както обикновено.

Според правилата на Фолкнър, всяка актуализация на състоянието трябва да завършва със снимка на сексуално насилие.

– Предположението е, че полицията не е могла да споделя подобни изображения, което прави невъзможно да управляваме сайта – казва Грифитс, който всъщност е британец.

– Във Великобритания не бихме могли да направим това. Но когато работите в тази област дълго време, става очевидно какво трябва да се направи и защо. Като го правим, това ни дава шанс да идентифицираме тези, които извършват нови нападения. Повечето от тях вероятно вече са виждали снимките, които споделяме.

На 3 януари 2017 г. специалната група Аргос публикува месечната актуализация на WarHead. В него те пишат за работата, която WarHead извършва във форума, сякаш за да стане по-сигурен за членовете.

Съобщението завършва така:

«Надявам се, че някои от вас успяха да подарят нещо специално на малките в живота си и да прекарат известно време с тях. По това време на годината би било чудесно да се сгушите близо до огъня и да си създадете някои спомени.»

Той завършва съобщението за актуализация, както се изисква, с две снимки, показващи изнасилване на деца.

– Може ли това съобщение да се разглежда като насърчаване на сексуалното насилие?– питат от VG.

– Е, няма такова… искам да кажа, вие знаете – казва Грифитс.

– Нещата могат да се четат между редовете, но това не означава непременно, че насърчаваме нещо. Може да сме говорили за сексуално насилие в редица различни форуми и платформи, но никога не бихме насърчавали насилието.

– Споделянето на такава снимка е злоупотреба с това дете. Това обаче е нещо, което можем да оправдаем  с добри намерения и да предотвратим нестихващото насилие над деца.

– Как мислите, че децата на снимките се чувстват като споделяте вашите снимки с тях?

Той спира за секунда.

– Надявам се да разберат, че се опитваме да хванем колкото се може повече нарушители.

Кариса Бирн Хесик, професор по право в Университета на Северна Каролина, поставя под въпрос аргумента на Грифитс. Тя е един от водещите световни експерти в областта на разследването на подобни злоупотреби.

Кариса Бирн Хесик. Снимка: Einar Otto Stangvik, VG

– Изглежда полицията разказва история за това колко вредни са снимките, когато някои хора ги споделят, но историята става друга, когато полицията ги споделя.

– Това е вид лицемерие, което наистина не ми харесва. Но това хвърля светлина върху аргумента, че всяко споделяне на такова изображение е злоупотреба. Ако полицията твърди, че споделя само изображения, които са били споделяни преди, това означава, че полицията не смята, че всички споделяния са опасни – казва Хесик.

Тя изразява безпокойство, след като научава, че самите полицаи са споделяли снимки със сексуално насилие над деца.

– Не смятам, че обезателно погрешно е те да извършват престъпни действия по време на операции под прикритие. Тревогата ми не е в това, че те нарушават закона. Тревогата ми е дали получаваме достатъчно информация за баланса в това, което правят.

– Ако сайтът се използва за улесняване на реалната злоупотреба с деца и полицията продължава да го управлява, поставям под съмнение способността им да постигат баланс – добавя тя.

Грифитс твърди, че търсят баланс:

– Определено има баланс между това, което искаме да постигнем, и начина, по който го правим – казва той.

– В крайна сметка идва момент, когато вече не си струва да управляваме форума. Но докато идентифицираме жертви, производители и насилници, ще продължим да го изпълняваме.

Той разказва за предишна операция, в която разследващите управлявали уебсайта The Love Zone само за няколко месеца. Грифитс твърди, че са идентифицирали повече от 80 деца.

– Можете да ги попитате дали нашето управление на форума си е заслужавало – казва той.

– Няма ли риск хората, които изтеглят подобни снимки, да се превърнат в насилници?

– Насилниците са насилници. Хората, които имат желание да малтретират деца, ще малтретират децата, независимо от всичко – казва Руус.

1 септември 2017 г.

НЮ ЙОРК

На 1 септември VG осъществява контакт с жена в Ню Йорк. Снимки, показващи злоупотреби срещу дъщеря ѝ са били споделяни хиляди пъти – и в Childs Play също, под ръководството на Таск Форс Аргос.

Тя започва да плаче, след което се взема в ръце.

Те могат да твърдят, че в дългосрочен план това ще е от полза за дъщеря ми, защото това ще им помогне да уловят други педофили. Но самото изпращане на нейния образ само до един нарушител може да доведе до това, да е в ръцете на стотици или хиляди други, и да я травмира още повече,  а не да ѝ помага, казва майката.

Нейният адвокат Джеймс Марш има по-положително мнение за полицията, използваща подобни кадри. Той представлява много деца, чиито снимки са от най-разпространяваните

– Някои от моите клиенти биха приветствали полицейското използване на техните снимки в борбата за проследяване на насилниците. Те знаят колко умело се крият тези мъже и разбират какво е необходимо, за да ги хванат – казва Марш.

Въпреки това той разбира реакцията на майката. Снимките на дъщеря ѝ са били разпространявани по-малко, отколкото много други, така че всяко ново споделяне е от все по-голямо значение.

– Съгласен съм с нея, че полицията трябва да компенсира жертвите, но не и с пари. Ако жертвите могат да бъдат консултирани в процеса, това ще им даде чувство за контрол. Контролът е точно това, от което са били лишени по време на нападенията – казва Марш.

Няколко участници в операцията „Артемида“ отказват да бъдат разпитани или идентифицирани, включително следователят, който наблюдава скандинавския подфорум, както и други европейски партньори, включили се в операцията.

Агентите за разследванията от вътрешна сигурност също отказват интервюта, като заявяват, че съдебните дела срещу WarHead и CrazyMonk все още са в ход.

– Има много неща, които не можем да разкажем за тази операция, особено това, което направиха нашите партньори, казва Руус.

Някои от неговите австралийски следователи не одобриха да бъде предоставяна информация на VG.

– Няколко мои международни колеги знаят, че сте тук и говорите с нас днес. Те не са много щастливи от това, което направи колегата ви, за да ни разобличи. Ние свършихме много добра работа заедно и искам това да продължи. Така че не можете да използвате името ми – казва един от тях.

Той обаче е готов да говори за работата си като агент под прикритие.

– Всеки, който казва, че не е плакал на тази работа, лъже. Давате част от себе си в името на работата и тази част става приятел на онези, които разследвате. Когато приключихме с една от последните ни операции, изглеждаше, че съм заключил всичките си приятели.

Също като Грифитс, това е агентът, който най-често минава под прикритие като WarHead. Всички членове на уебсайта следват всяка негова дума. Успешното имитиране на насилник има своите предизвикателства.

– Сякаш се насилвате да имате раздвоена личност и изтегляте този друг човек в част от мозъка си и му я предоставяте. Това е трудно.

Активността в Childs Play е висока през периода, когато полицията я ръководи.

През януари, когато VG за първи път пише за Childs Play, сайтът има 427 000 регистрирани акаунта. През септември тази година са регистрирани повече от милион акаунти.

На 25 октомври 2016 г., две седмици след като Аргос превзема сайта, неидентифициран потребител създава дискусионна тема, съдържаща изображения на изнасилено осемгодишно момиче.

До август тази година публикацията е била преглеждана 770 617 пъти, всички, докато полицията управлява уебсайта.

13 септември 2017 г.

УЕБСАЙТЪТ Е ЗАКРИТ

Сряда, 13 септември: След управление на сайта в продължение на 11 месеца, Аргос окончателно спират Childs Play без много шум.

След няколко чуквания по клавиатурата и  форумът изчезва от тъмната мрежа.

Ако сте успели да намерите стария уеб адрес, просто ще бъдете информирани, че няма нищо, Childs Play няма.

Сега работата по изпращането на дела в полицията по целия свят е в ход. Десетина държави вече са включени в разследването на членовете на сайта. Грифитс има списък с между 60 и 90 души от цял свят, които са основните му мишени.

Смята се, че полицията на друга държава има списък от близо 900 души, които смятат, че трябва да бъдат арестувани. Някои вече са, предстоят още арести.

Канадската полиция казва, че са идентифицирали и спасили „дузина“ деца и са насочили около 100 случая в други страни. Самата специална група Аргос отказва да предостави цифри на VG.

– Медиите са склонни да използват такива цифри като „оръжия“ срещу нас и нашите колеги по света, а ние не искаме това – казва Грифитс пред VG.

Не е сигурен и общият брой на идентифицираните и спасени деца.

Професор Хесик се чуди за липсващите числа.

– Ако те провеждат разследване, без дори да проверяват дали хората са били арестувани, за Аргос е трудно да спори, че подобни полицейски операции са необходими. Притеснявам се, че полицията очевидно смята, че няма нужда да оправдават подобна операция, казва тя.

ФБР проведе подобна операция през 2015 г. и цифрите не бяха пуснати в продължение на две години. Според ФБР 870 души са арестувани или осъдени в резултат на операцията, а 259 деца са спасени или идентифицирани.

В преследването на насилници над деца полицията изглежда е намерила изключително ефективен метод: Не оставяйте пазара в ръцете на хищниците! Самите вие управлявайте сайтовете!

– Нашата работа е да се уверим, че играем на същото ниво като насилниците. Ако не го направим, те винаги ще бъдат една крачка напред – казва Джон Руус.

15 септември 2017 г.

РИЧМЪНД, ВИРДЖИНИЯ

В петък, 15 септември, двама 27-годишни мъже се изправят пред съдията в съдебна зала в Ричмънд, Вирджиния. Прокурорът иска присъда от 50 години затвор. Адвокатите на подсъдимите казват, че 30 години ще бъдат по-приемливи.

Съдията не се съгласява и с двете страни и осъжда и двамата 27-годишни мъже на доживотен затвор.

Нито един от тях няма да бъде освободен някога. Не защото под псевдонимите CrazyMonk и WarHead са ръководили най-големите форуми за злоупотреби с деца в интернет, а защото те, Бенджамин Фолкнър и Патрик Фалте, са изнасилили четиригодишно момиче.

В Тенеси прокуратурата се готви да съди мъжете, обвинени в ръководене на The GiftBox Exchange.

В имейл до VG от затвора Фалте и Фолкнер казват, че ще оспорват делото си в съда.

– Бихме искали да поговорим повече за GBE, CPlay и някои други сайтове, но не можем да го направим, докато не приключи процеса в Тенеси. Огласявайки всичко това, може да сме били замесени на всяко едно ниво от години, започвайки от основен потребител през модерирането и администрирането до притежаването и създаването на няколко сайта, чат-стаи и услуги – пишат Фалте и Фолкнър, използвайки инициали за Giftbox Exchange и Childs Play.

По-късно добавят, че ще обжалват доживотната присъда, постановена във Вирджиния.

Адвокатите им не са отговорили на запитванията на VG.

Вероятно никога няма да има съдебен процес, фокусиран върху Childs Play, сайта, който Аргос управлява почти година. Във всеки случай, Фолкнър е осъден да прекара остатъка от живота си в затвора.

Публикувано: 7 октомври 2017 г.

Текст: Håkon F. Høydal. Изследване: Ейнар Ото Стангвик. Снимка: Einar Otto Stangvik, Krister Sørbø и Tore Kristiansen. Видео и монтаж: Натали Ремьо Хансен, Ейнар Ото Стангвик и Матиас Йоргенсен. Дизайн: Том Бирмоен и Ейнар Ото Стангвик.

Източник: https://www.vg.no/spesial/2017/undercover-darkweb/?lang=en

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment