/ януари 13, 2020/ За родители, Институции, Новини, Отнемане на деца, Положение в другите държави, Статии/ 0 comments

01.12.2016, DAILY SABAH

Стинe Гулбрандсен, майка на две деца, е потресена от действията на тамошните детски социални служби. В разговор с турския журналист Фуат Угур (ATV), Гулбрандсен разказва как, след като се разделили с приятеля ú, тя и по-голямата ú дъщеря остават на улицата. Тя се обръща за помощ към полицията и Barnevernet, детските социални служби в Норвегия, да приютят по-малката ú дъщеря, която е едва на шест месеца тогава. Полицията отказва съдействие, а от Barnevernet заплашват да отнемат и двете деца, ако родителите не решат проблемите във взаимоотношенията си. Не след дълго и двете деца са отведени от социална полиция и са настанени в „съмнително, приемно семейство“, разказва майката.

  „По-късно разбрах, че нещо става с шестгодишната ми дъщеря, разбрах че е била в едно легло с по-възрастно момче или мъж, и че двамата са били голи. Много се разтревожих и се обадих в полицията.“

  След като полицията отново отказва съдействие, младата майка отива в Barnevernet, където бива подложена на унижения и подигравки от страна на социалните служители, които даже имат наглостта да твърдят, че вината за случилото се е на дъщеря ú.

  „Никога не съм била по-разгневена през живота си. Тревожех се за децата си“, обяснява Стине и продължава да разказва как след това се нахвърля върху въпросния служител. Майката е осъдена на 10 месеца затвор и 700.000 норвежки крони (47.000 €). След освобождението ú, Стине продължава да следва и да се бори за децата си. „Това отношение на социалните службите към семействата в Норвегия трябва да спре“, плаче майката.

  Barnevernet e известна с това, че е отнела децата на много родители без реални причини и че има финансова изгода от това. Мнозина семейства са засегнати всяка година.

Друг пример е семейство Кирис от Турция, по същия начин разбито от въпросната детска социална служба.

Източник: https://www.dailysabah.com/europe/2016/12/01/norwegian-mother-cries-for-help-after-6-year-old-daughter-sexually-assaulted-in-foster-care?fbclid=iwar1dy8813mo6y7qzb9htn_gvybi06w1ntn9ilfga4xsx663mn6kuf_yswhu

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment