/ март 21, 2020/ Законодателство, Институции, Новини, Положение в другите държави, Статии/ 0 comments

15 януари 2020 г., Габор Медвеги , Унгарски съюз за граждански свободи

В Унгария бе приет закон, т. нар. „Стоп Сорос”, който изисква част от гражданските обществени организации да се регистрират като „организации с чуждестранно финансиране”. По този начин бе нанесен удар по НПО, финансирани от Сорос, които подкрепят незаконната имиграция и прокарват идеи, чужди на унгарските традиции и ценностна система. Организациите, които първи надигнаха глас срещу приемането на закона, са същите, които атакуват имиграционната политика на правителството, организират и насърчават имиграцията и са платени от Джордж Сорос. Това са унгарският „Хелзинкски комитет”, „Амнести интернешънъл” и организацията „Права за свободата на обществото” (Society Freedom Rights). Те са затънали до ушите в „мигрантския бизнес”, отказват да дават прозрачност на парите, които получават от чужбина. Повече от 60 НПО-та, получаващи помощ от фонда „Отворено общество”, се опитват тайно да влияят върху политиката на страната. Тези организации подготвиха резолюция до Европейския съюз, в която клеветят Унгария и настояват страната да бъде осъдена заради закона „Стоп Сорос”. (бел. ред.)

Генералният адвокат Мануел Кампос Санчес-Бордона, компетентен по въпросите в съда на ЕС заяви, че унгарският закон, изискващ от гражданските обществени организации да се регистрират като «организации с чуждестранно финансиране», нарушава законодателството на ЕС. Във вторник той представи предложение, в което съветва съдиите, разрешаващи казуса, заявявайки, че «изискването за регистрация на чуждестранни донори на граждански обществени организации може да наруши, както личния живот, така и свободата на сдружаване и не е оправдано от заявените от унгарското правителство цели».

Три организации се надяват на съда

Три организации – Amnesty International в Унгария, Унгарският Хелзинкски комитет и Унгарският съюз за граждански свободи – заявиха, че позицията на генералния адвокат засилва очакванията им, че законът, който е предназначен да ограничи организациите, които се осмеляват да критикуват правителството, ще се провали в съдебната зала в Люксембург. В общо заявление те съобщиха, че „правителството трябва да отговори аргументирано и в диалог относно критиките, отправени към работата му, вместо да стигматизира и ограничава”.

През 2017 г. унгарският парламент направи задължително гражданските обществени организации, получаващи 7,2 милиона унгарски форинта (около 21 600 евро) чуждестранни дарения годишно, да се регистрират като организации, финансирани от чужбина, да посочат това на своите уебсайтове и в публикации. Европейската комисия започна производство срещу закона, като подаде жалба в съда на ЕС.

Чуждестранните донори в Унгария може да се опасяват, че името им ще бъде опетнено

В предложението, използвано като основание на съдебното решение, генералният адвокат заявява, че даренията от чужбина, предоставени на гражданските обществени организации, се считат за движим капитал. Унгария поставя условие за движението на капиталите, което възпира чуждестранните донори, които биха могли да се опасяват да не бъдат заклеймени, ако бъдат публикувани подробности за даренията им. Освен това, включвайки имената им и сумите на даренията им в публични бази данни (така се управляват личните им данни), държавата се намесва в тяхната неприкосновеност.

Генералният адвокат отхвърля аргумента на Унгария за обществения ред като непрактичен

Усложнявайки даренията, законът засяга жизнеспособността и оцеляването на организациите, получаващи подкрепа, като по този начин ограничават тяхната свобода за сдружаване, каза Санчес-Бордона. В своя аргумент унгарската държава подчерта защитата на обществения ред, а генералният адвокат е на мнение, че това може да послужи само по отношение на  организации, за които се подозира, че са нарушили обществения ред, а не да се позволява налагането  на закона за всяка една организация. Той посочва също така, че правилата на ЕС осигуряват достатъчна защита срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Източник: https://www.liberties.eu/en/news/hungary-lex-ngo-cjeu-advocate-general/18608?fbclid=IwAR2vUscT7t3Bm2i6-mfqSWSLK7poeyq5Zdz9rK5i-j03iNyQPQ6GJGawLz0

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment