/ май 3, 2020/ Домашно насилие, Новини, Статии/ 0 comments

29.04.2020, Актуални новини

Насилие, насилие, насилие! Колко насилие може да има, че в 26000 супермаркети в Германия да бъдат поставени постери, табла, екрани, които рекламират телефони и институции за „подкрепа” при насилие и призовават всички да доносничат при нужда? Ама какво има да се чудим като в почти всички училища и детски градини в България пък има плакати с телефоните, на които всички деца могат да се оплакват от родителите си! Пропаганда постоянно! (бел. ред.)

Започна кампания в супермаркета срещу домашното насилие

В периода на Корона животът се осъществява най-вече у дома. Но не е безопасно за всички там. За да информира все пак засегнатите от насилие за предложенията за помощ, Министерството на семейната политика в Германия си сътрудничи с 26 000 супермаркети в цялата страна.

С постерната кампания „Не сте сигурни вкъщи?“ Германското министерство по въпросите на семейството специално обръща внимание на своите предложения за помощ в 26 000 супермаркети в цялата страна. © Жанин Шмиц / photothek.de

Собственият ви дом не е безопасно място за всички в Корона кризата. Ограниченията за контакт и поминъкът натоварват семействата и партньорствата – в тази изключителна ситуация конфликтите и домашното насилие могат да се засилят. В същото време става по-трудно за засегнатите да разберат къде има подходяща помощ и да се възползват от тази подкрепа. В тези предизвикателни времена семействата, приятелите или съседите също не са сигурни към кого да се обърнат. Още по-важно е, че до засегнатите и обкръжението им сега може да се достига по алтернативни начини извън техните четири стени. И че им се показва къде могат да намерят помощ и какво могат да направят при насилствени ситуации.

По тази причина,  на 29 април 2020, германският министър по семейните въпроси Д-р Франциска Гифи проведе общонационалната кампания „Не сте сигурни вкъщи?“

Тя стартира с големите търговски вериги в Германия: “Алди“,“Лидъл“,“Нето“,“Пени“,“Реал“ и „Реве“ инициативата „По-силни от насилието“ от Германското министерство на семейната политика имат за цел да подкрепят хората, засегнати от домашно насилие в настоящата ситуация. Кампанията е за всички, които искат да помогнат на засегнатите. В цялата страна плакатите са поставени в около 26 000 супермаркети в зоната на каси, на входовете и изходите и таблата за обяви, като информация за инициативата и предложенията за помощ. Информация за инициативата „По-силен от насилието“ може да бъде намерена и на гърба на много касови бележки.

Д-р Франциска Гифи:

„В периода на Корона по-голямата част от живота се провежда у дома за повечето хора. Това, че не сте в безопасност в собствения си дом, е непоносимо състояние, което не можем да приемем. Има начини за насилие, има и помощ  – и насърчавам всички жени, а също и мъже, както и деца, засегнати от домашно насилие, да получат подкрепа. Супермаркетите играят важна роля в предоставянето на информация за тези оферти, защото те са едно от малкото обществени места, които в момента редовно се посещават. С нашата инициатива „По-силни от насилието“ създадохме силен съюз с осем големи търговски вериги, а досега плакати за кампанията „Не е безопасно вкъщи?“ са пуснати в около 26 000 супермаркети в Германия. Клиентите могат също да намерят информация на дисплеи, касови бележки  или търговски марки.

Бих искала да благодаря на участващите пазари, на техните служители, както и на всички партньори за инициативата. Призовавам също всички да подкрепят кампанията и да се борят активно с насилието. Не трябва да оставяме засегнатите сами. Всички заинтересовани компании, администрации, асоциации или собственици на по-малки магазини могат да участват. Хората, които живеят в жилищни сгради, могат например да окачат плакатите в коридора. Всеки може да направи нещо, за да прекрати насилието. Цялото общество е в търсене но подкрепа сега повече отвсякога. Защото заедно сме по-силни от насилието.”

Просто се присъединете към кампанията: Изтеглете плакати и информационни листове сега, тук онлайн.

Всеки, който иска да подкрепи „Не е безопасно вкъщи?“ – ще намери шаблона за плакати и информационен лист с всичко, което трябва да знаете за „по-силни от насилието“ или може да  изтеглите директно от уебсайта на инициативата.

Кампанията има за цел също така да достигне до съседи, които са специално помолени да обърнат внимание на алармени сигнали за домашно насилие и да предприемат действия срещу тях. Уебсайтът за инициативи предоставя информация как да разпознаете признаци на домашно насилие, как да си помогнете и къде да получите подкрепа. Има и информация по квартали. Така засегнатите могат да бъдат информирани директно за предложенията за помощ.

Телефонът за помощ съветва денонощно безплатно

Важна контактна точка за засегнатите от домашно насилие и хората, които искат да помогнат, е линията за помощ „Насилието над жени“, която се спонсорира от Германското министерство по въпросите на семейството. Телефонът за помощ може да се използва денонощно на безплатен номер 08000 116 016 – анонимно и без бариери – и предлага телефонни съвети на немски и на 17 чужди езици за жени, засегнати от насилие, за хора от социалната среда и за специалисти. Възможни са и онлайн съвети.

Източник: https://www.bmfsfj.de/bmfsfj/aktuelles/alle-meldungen/supermarkt-aktion-gegen-haeusliche-gewalt-gestartet/155054

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment