/ май 8, 2020/ Новини, Статии/ 0 comments

2 май 2020 г., Стефано Дженарини

Съгласно политиката на генералния секретар на ООН, «услугите за сексуално и репродуктивно здраве» са «основни за здравето, правата и благополучието на жените и момичетата».

Ню Йорк: Тази седмица в ООН излязоха наяве две конкуриращи се  проекторезолюции  относно въздействието на COVID-19 върху жените. Един от основните спорове в преговорите касае националните прерогативи относно абортите.

И двете резолюции се базират на политическата инструкция, която генералният директор на ООН Антонио Гутериш, публикувано малко преди Великден на тема «Въздействието на COVID-19 върху жените». Инструктажът се стреми да обозначи списък с приоритетни политики за защита на жените от пандемията, сред които «услуги, свързани със сексуалното и репродуктивно здраве».

Едната резолюция, спонсорирана от Алжир, Китай, Египет, Саудитска Арабия и Замбия, признава националните прерогативи, когато става въпрос за «сексуално и репродуктивно здраве». Другата, спонсорирана от европейците, омаловажава националните прерогативи и предоставя на бюрокрацията в ООН широкообхватен мандат, дори подкрепя инструкцията на генералния секретар на ООН и дава по-целенасочени указания от комисията на ООН по правата на човека за аборта, който е необходим в отговор на коронавируса.

Инструкцията и двете проекторезолюции конкретно очертават «сексуалното и репродуктивно здраве» като основни «здравни услуги», които  не бива да се нарушават от решенията във връзка със здравната политика покрай коронавируса. Не е ясно дали това приоритетно ниво ще се запази, след като резолюциите бъдат обсъдени дистанционно от държавите-членки на ООН.

Пандемията преобръща нормалната динамика на преговорите на ООН, което прави преговорния процес не толкова прозрачен.

Нормалните процедури в системата на ООН са в застой заради глобалната паника във връзка с коронавируса. От средата на март ежедневната работа на международната организация е сведена до най-необходимото. Експертните обсъждания за правата на човека бяха отменени, комисиите на ООН отложени, а дипломатически съвещания са в режим на изчакване.Този ежедневен потоп от десетки документи е затруднен, а работата в централата на ООН е почти преустановена.

Държавите-членки на ООН трябва да приемат резолюциите дистанционно и без особена критика чрез безшумна процедура. Няма неформални преговори за резолюции. На делегациите се предоставят времеви рамки, в които могат да възразят срещу тях. Ако не е направено възражение, се считат за приети. Може би това е причината да съществуват две на пръв поглед конкурентни резолюции относно коронавируса и жените.

Терминът «сексуално и репродуктивно здраве» се използва значително за присъединяване на абортите към по-широко приетите здравни политики за здравето на майката и семейството. Администрацията на Тръмп положи усилия да премахне термина в политиката на ООН и да използва не толкова двусмислена терминология.

Антонио Гутериш, генерален секретар на Организацията на обединените нации. Omar Messinger-Pool / Getty Image

Въпреки че признава, че влиянието на COVID-19 върху мъжете е по-голямо, краткият инструктаж на генералния директор на ООН набляга на това, че «здравето на жените като цяло е повлияно неблагоприятно заради преразпределяне на ресурси и приоритети, включително услугите за сексуално и репродуктивно здраве, като ги определя като «главни за здравето, правата и благополучието на жените и момичетата».

Още преди да бъде обявена пандемията, агенциите на ООН популяризираха абортите като основна услуга, която не трябва да бъде подривана заради здравните мерки във връзка с вируса. Даже след апела на генералния секретар в отговор на пандемията бяха отделени още повече внимание и ресурси за сексуалното и репродуктивно здраве, което направи абортите част от този отговор и го включи в инструкцията на ООН в качеството му на човешко право.

Комитетът CEDAW, Комитет на ООН по правата на човека, който проследява усилията на държавите да изпълняват договора на ООН за правата на жените, също излезе със собствено ръководство във връзка с COVID-19, в което казва на страните, че „трябва“ да предоставят «поверителен достъп до сексуална и репродуктивна» здравна информация и услуги като съвременни форми на контрацепция, безопасен аборт и услуги след аборт по време на пандемията.

Източник: https://www.lifesitenews.com/news/un-secretary-general-demands-abortion-access-worldwide-during-coronavirus-panic?fbclid=IwAR15UWOCT7UsVfErWrBdSnW0UnhTbFfsxbD0xJkO4i5yeAODGZmuhEBg_MQ

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment