/ март 23, 2020/ За родители, Институции, Новини, Положение в другите държави, Статии/ 0 comments

21 март 2020 г., ИА Красная весна

Фактът, че след указа за карантина хората остават затворени без изход между четири стени, може да увеличи риска от домашно насилие над деца, считат държавният секретар по въпросите за закрилата на детето Адриен Таке и представителите на ювеналните НПО.  За мерките, които са предприети в съответствие с техните представи за семейството, те разказват по тв канала LCI на 19 март.

«Децата наистина могат да се заразят с вируса, но в същото време изолацията, която би ги предпазила, увеличава риска от жестоко отношение към тях поради ситуации, които благоприятстват насилствените действия в домашни условия, а също така поради допълнителните трудности при осъществяването на контрол», завява Адриен Таке.

Простичко казано, служителят се опасява, че именно в рамките на дома рискът от насилие над деца е по-висок, откъдето и да е другаде, а контролът от страна на системата за закрила на детето – занижен.

На 18 март държавният секретар представя мерки, обезпечаващи непрекъснатата работа на системата за закрила на детето. Към тях се отнасят поддръжка работата на горещите линии, продължаване на изслушванията в съдилищата за малолетни и непълнолетни, а също така осигуряване на непрекъсната работа на телефона на «доверието» 119 –„АЛО, детето в опасност” (119-Allo Enfance en Danger).

Номер 119 ще позволи на НПО, които са насочени към правата на децата, да продължават да оказват «услуги», както те самите наричат работата си. Президентът на La Voix de l’Enfant (НПО Гласът на детето) Мартин Брус обясни как е организирана работата на службата по време на карантина.

«Като цяло това е работа по телефона. Нужен ни е само един човек, който да отговаря на позвъняванията. На всеки два часа той ни предава информацията», разказва Брус.

«В непрекъснат контакт сме със 119 и държавния секретар. Тясно сътрудничим с L’Enfant bleu (НПО Синьо дете) и с Colosse aux pieds d’argile (Великан на глинени крака). Ще си поделим работата. Идеята е на номер 119 да се приемат само спешните повиквания. Тези, на които е необходим по-задълбочен и продължителен съвет, ще бъдат насочени към нашите асоциации», разказва защитницата на правата на децата.

Мартин Брус е убедена, че домашните условия са «питателна среда за насилието». Според нейните разбирания, продължителното местонахождение заедно с децата в едно пространство, «раздразва» родителите. Изолацията може да предизвика «невроза» при тях, която «може да доведе до насилие».

Тя учи родителите, че трябва постоянно да «занимават» детето вкъщи. Между впрочем, като не се надяват особено на компетентността на последните, НПО се канят да обхванат «заниманията» с децата, засега само в трудните райони. «Готвим се да организираме подобни действия в семействата, за децата ще провеждаме профилактика», казва ювеналната служителка.

Вероятно, под предлога «занимания с деца» и покупката на няколко компютъра за бедняци, НПО се надява да получи достъп до повече семейства.

 Коментар от РВС – Неправителствената организация „Гласът на детето“, която е тясно интегрирана в международното лоби за непълнолетни и има солидни финансови и обществени възможности, обединява 82 асоциации. Дългогодишната дейност в прокарването на правосъдието за деца неведнъж предизвиква критиката на професионалисти, които осъждат НПО в организирането на «производство на сираци».

През 2012 г. бе публикувана аналитична бележка на Националната асоциация на социалните работници (ANAS) относно дейностите на неправителствената организация „Гласът на детето“. „В борбата срещу насилието над деца, в стремежа си да защитим детето, дори и в случаите, когато опасността не е доказана, „Гласът на детето” сякаш забравя за другите деца, тези, които са били изведени от семейството без убедителни причини и настанени в някаква друга, тревожна и понякога просто опасна среда“, се казва в документа.

„Трябва да признаем, че прилагайки прекомерно усърдие за отстраняване на децата от семейството, дори и с най-добри намерения, тази организация предлага да се създадат условия, при които много деца, които не са изложени на риск от родителите си, ще страдат. В някои случаи децата са поставени в ситуация на потенциална опасност, далеч надвишаваща риска да останат в семейни условия “, казват професионалисти.

Напомняме, че във Франция, според данните на социалните служби, от около 200 хиляди изземвания на деца от семейството, две трети са извършени с превишаване на пълномощията. През лятото на 2019 г. по време на изслушванията в Народното събрание се говори много за проблемите и липсата на контрол в работата на социалните институции. Изразено бе мнението, че е можело да се избегне невероятния брой отнемания.

Анализ на дейността на неправителствените организации от Мартин Брус на публични платформи, извършен от същия ANAS, показа, че често използва манипулативни методи, като експанзивно тълкуване на термини, жонглиране с факти, обвинителна логика, наблягане върху конкретен случай, емоционален подход и натиск върху професионалисти. Дали това се случва от любов към децата или заради нещо по-материално, никой не смее да каже открито.

Пазарът на услуги за непълнолетни, според някои оценки, е повече от 1 млрд. евро. И такива като Мартин Брус, няма така просто да се откажат него.

Източник: https://rvs.su/novosti/2020/francuzskie-yuvenalnye-nko-gotovyatsya-zabirat-detey-vo-vremya-karantina?fbclid=IwAR1vSCKtayptdwGIFp5poNQ03ZYW4IQULQpPM7E6TQKg_Tp-F1tARHRJUas

https://rossaprimavera.ru/news/7bd13982

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment