/ януари 13, 2020/ За родители, Институции, Новини, Отнемане на деца, Положение в другите държави, Реални истории, Статии/ 0 comments

Проучване показва, че системата често нанася повече вреда на децата, като ги извежда от семействата им.

5 декември 2019 г.

Amber Irving-Guthrie, ABC GIPPSLAND 

Дан Фрийман е щастлив, че отново живее с майка си.

Дан Фрийман, отнет от семейството си на две и пребивавал в социален дом и в приемни семейства, призовава за повече подкрепа относно това, децата да остават при семействата си.

Ключови моменти:

-Анкетата „По наши думи“ обхваща повече от 200 деца и младежи, които са или са били в приемна грижа.

-Проучването установява, че системата често нанася повече вреда на децата, като ги извежда от семействата им.

-Дан Фрийман е живял в социален дом и в приемна грижа и е бил бездомен. Сега, вече зрял мъж, живее със семейството си.

Животът на Дан е бурен. Живял е в, както той ги определя, „опасните“ условия на социалния дом, в приемна грижа, бил е и бездомен. Живял е в колата си между Моруел, Уонтаги и Франкстън в югоизточната част на Виктория, Австралия.

„На 2-годишна възраст съм настанен в приемна грижа. Бях подложен на сексуални посегателства от страна на работниците и ме биеха“, казва той пред ABC Gippsland.

„Работех в банка в Долината (Latrobe Valley), но загубих работата си и останах без дом. След това отидох да живея в дом за резидентна грижа“.

Фрийман казва, че настаняването в дом е крайност в случай, че няма приемни родители, които да поемат децата и не е място за млади хора.

Това мнение е изложено в неотдавнашния доклад на групата за защита на децата във Виктория, Комисия за деца и млади хора – Commission for Children and Young People (CCYP).

Анкетата „По наши думи“ разговаря с повече от 200 деца и младежи, които са или са били под опеката на държавата. Проучването установява, че системата нанася повече вреда на децата, след като са били изведени от семействата им.

Докладът разглежда проблема, че честата смяна на приемни семейства може да бъде травмираща за децата и че участниците в анкетата се чувстват или са се чувствали несигурни в приемна грижа, защото са били изложени на риск от наркозависимост, престъпност и насилие.

Главният комисар Лияна Бюканън казва, че прекалено голяма част от децата и младежите, с които са разговаряли, са преживели стреса и катаклизмите от постоянната смяна на местата за настаняване.

„Необходимо е да продължаваме да даваме приоритет на програмите за превенция и ранна интервенция, за да помогнем на семействата да останат заедно  и в безопасни условия, когато това е възможно“, казва тя в доклада.

Gippsland представя ненормално висок процент на отнети деца.

Юрист консултантът на Gippsland Мег Смоллууд е пряко запозната  с последствията  от неподходящите условия в домовете за грижи.

„Latrobe Valley има най-висок процент на отнемания на деца във Виктория, което е особено лошо за коренните семейства“, казва тя.

Тя вярва, че в повечето случаи за децата е най-добре да останат в семействата си и че родителите трябва да получават помощ и подкрепа, за да ги задържат при себе си и да се грижат за тях.

„Специално в случаите, когато се отнемат деца над 10 години, е действително трудно да бъдат настанени в приемно семейство, така че те ще попаднат в дом, а това е ужасяващо“, казва Смоллууд.

„В резултат имаме деца на 12 години, които живеят заедно с 15-16-годишни деца с криминално досие и виждаме как  излизат извън контрол. Почват да приемат наркотици и стават жертви на сексуална експлоатация“.

Говорител на Министерството на здравеопазването и човешките услуги заявява, че приема резултатите на комисията като „изключително сериозни“.

„Работим в тясно сътрудничество с първата в историята на Виктория младежка консултативна група, сектора и комисията, за да подобрим допълнително услугите и да осигурим на децата, които не могат да живеят със семейството си, бъдещето, което заслужават“, заявява говорителят.

„Важно е да се отбележи, че по-голямата част от децата, които са извън дома си, са при роднини или в приемни семейства и повечето се развиват добре“.

„За тези, които са настанени в домове за грижа, трябва да се погрижим допълнително, да направим подобрения – изпробваме нови модели на терапевтична грижа в дома и проучването на комисията и препоръките му ще допринесат много за нашата стратегия за подобряване и реформите, които са задвижени“.

Животът за Дан Фрийман става по-добър. Той казва, че обича възможността  да живее отново с майка си на полуостров Морнингтън.

„Тъкмо се преместих обратно при истинската си майка. Не съм живял с нея, откакто ме отнеха, когато бях на три“, казва той. „Мама вече не употребява наркотици и не пие. Това е наистина подкрепяща домашна среда“.

Източник: https://mobile.abc.net.au/news/2019-12-05/foster-care-residential-care-failures-victoria/11759266?pfmredir=sm&fbclid=IwAR1g-BZbsRc_hPgzH5MjFsi9sbh8jThUuroBmLWcRoLh7NXC5D4LxU-ud-k

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment