/ ноември 5, 2019/ За родители, Законодателство, Институции, Новини, Статии/ 0 comments

1.11.2019 г., Пресслужба на Президентския комисар по правата на детето

     Президентския комисар по правата на децата  Ана Кузнецова помогна на семейство Лисови, бащата с трите дъщери, да се завърнат в родината си. Те пристигат в Москва на 3 ноември, неделя, където ще бъдат посрещнати от представители на службата на детския омбудсман и на Съвета на бащите към детския омбудсман. След това семейството ще се прибере в родния Хабаровск.

     Преди време бащата на трите непълнолетни деца се обръща за помощ към детския омбудсман, за да бъдат защитени правата на дъщерите му, граждани на Руската Федерация.

     През 2012 г. бащата, който е родом от Хабаровск, заедно със съпругата си заминават за Швеция. Две години по-късно жената се разболява сериозно и е хоспитализирана. Местните служби за попечителство считат, че бащата не може да се справя с родителските си задължения и отнемат и трите дъщери, като ги настаняват в приемно семейство.

     След последното посещение на момичетата, Денис взима дъщерите си и заминава с тях в Полша, където е задържан по международна съдебна заповед. Шведските власти настояват децата да бъдат върнати.

     Специалисти от службата на президентския комисар по правата на децата поддържаха постоянен контакт с консулския отдел към руското посолство в Полша и редовно консултираха семейството.

     Полският съд взе решение да не разделя семейството и отказа на Швеция да върне децата. След това трябваше да се реши въпроса с полета на Денис Лисов и момичетата до Русия, с което се зае детския омбудсман съвместно със съвета на бащите. В момента се подготвят документите, необходими за пътуването и на 3.11 семейството ще пристигне в Москва. След това ще бъде уреден полет до родния Хабаровск.

Със съдействието на детския омбудсман в неделя сем. Лисови са завръща в Русия

     Ана Кузнецова: «Много се радвам, че тази история приключи благополучно!  Разбира се, благодаря на полските съдебни органи за добре претегленото решение в интерес на децата. Не е лесно, когато човек попадне в сложна житейска ситуация на територията на чужда държава. Надявам се, че сега нещата ще се оправят!  Вече се свързахме с ръководството на Хабаровския район, които ще помогнат на семейството да се настани в родното си място, а момичетата да ходят на детска градина или училище. Съветът на бащите също ще окаже съдействие.»

Още за сагата на семейство Лисови тук: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d1%81%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b8/

Източник:  http://deti.gov.ru/articles/news/pri-sodejstvii-detskogo-ombudsmena-v-voskresen-e-sem-ya-lisovyh-vozvrashaetsya-v-rossiyu?fbclid=IwAR2HZ12cT36f5gS6JOTVO3U5MRdzpyd5R4mYP0aIsb3PD8gojvb5ldhHxhg

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment