/ ноември 5, 2019/ За родители, Законодателство, Институции, Новини, Статии/ 0 comments

1.11.2019 г., Екатерина Сажнева

Руски гражданин се опитва да изведе децата си от Полша под заплахата от затвор от страна на Швеция

Местните правозащитници организират протест на летището в негова подкрепа

     «Молим за помощ журналистите, нашите съотечественици в Полша, Варшава, всички неравнодушни хора, в неделя, в 7 часа на летище Шопен да подкрепим руския гражданин Денис Лисов. Той се опитва заедно с трите си дъщери да напусне Полша, за да се върне в Русия! »

     Правозащитниците по делото на многодетния баща Денис Лисов се обръщат към МК. Опитват се да върнат дъщерите му обратно в Швеция, а него самия да изпратят в шведски затвор. Историята, която разтърси цяла Европа и продължава вече трета година, достигна своята кулминация. Швеция обвинява  40-годишния Лисов в кражба и тайно извеждане на трите му дъщери извън страната. Момичетата също са руски граждани, били са отнети от родното им семейство и предадени на ливански граждани за отглеждане. Мъжът беше осъден задочно на 4 години.

     Денис и дъщерите му са защитени от Полша, до която успяват да се доберат. Но сега срокът им на пребиваване приключва. Няма основания да му бъде предоставено политическо убежище, но той не го и иска. Имат купени билети за Русия за тази неделя. Но по законите на ЕС, полските власти трябва да задържат момичетата на територията на ЕС. А бащата може да лети…

     Напомняме, че Денис и Татяна Лисови заминават за Швеция да осъществят европейската мечта. По това време вече са имали малката Соня, а в Швеция се появяват и другите две дъщери – Серафима и Алиса. Не успяват обаче да получат паспорти. Липсата на сигурност в утрешния ден, полулегалното съществуване, всичко това си казва думата. Татяна получава нервно разстройство. «Предписаха й специални лекарства, но тя отказа да ги пие, а аз не можех да контролирам състоянието й, защото трябваше да търся работа през цялото време.» Това признава Денис пред  МК. В края на краищата младата жена става опасна за обкръжението, съседите викат полиция и психиатри. Когато Денис се връща вкъщи, той не намира никой. «Да, жена ми е сериозно болна, но аз съм здрав и искам да се грижа за дъщерите си.» – казва той. Никакви доводи обаче не помагат. Предлагат му да си върне децата чрез съд. Пред съда той трябва да докаже своята финансова и юридическа самостоятелност и пълноценност, да си намери постоянна работа и жилище, да оформи пълно попечителство над децата, а всичко това може да отнеме години!

     През това време момичетата са настанени при ливанско семейство, уседнало в Швеция. Техният начин на живот е коренно различен от това, с което са свикнали децата. Бащата се притеснява:

     «Соня отслабва с 15 кг заради стреса. За Алиса имат съмнения за астма, постоянно използва инхалатори. Никакви психолози не са се занимавали с тях. Никой не ги е бил, но животът им на полусираци не може да се нарече хубав.»

     Накрая тайно открадва собствените си деца след една от разрешените кратки срещи. Бягат в Полша и там Денис е задържан. Предоставена е съдебна заповед за ареста на «бащата похитител», въпреки че официално той не е бил лишен от родителски права. На летището пристига полиция, за да вземе незабавно децата.

     Неочаквано Полша, една от най-патриархалните страни в Европа, ревностни католици, винаги отстояваща правата на биологичните родители, отказва да екстрадира мъжа в Швеция и да му отнема децата..

     «Това беше безпрецедентно решение – спомня си Лилия Мошечкова, ръководител на Правозащитния институт Европа-Азия, която подробно се занимава със случая. – Окръжният съд на Варшава постанови да не предава руския гражданин на Швеция и да му  остави дъщерите.»

     В продължение на четири месеца след съдебното решение полското общество негодува: някои искат да не се развалят отношенията с ЕС и Лисов да бъде предаден, а други считат, че обезателно трябва да му се предостави временно убежище и да не го предават в ръцете на т. нар. шведска «ювеналка». Русия през това време мълчи на официално ниво.

     – А бащата? Оказва се, че през цялото това време се е надявал да се върне в родината си и не е губел надежда.

     – На 3 ноември трябва да летят за Москва – потвърждава Лилия Мошечкова. – Полша се отказа да го екстрадира в Швеция. Но не може и да го остави, защото тукашните власти не виждат основания да му предоставят убежище по политически мотиви, тъй като никой не го преследва в Русия. Тук не получава помощи, няма социално жилище и никаква друга помощ не му се полага. Денис помоли единствено за правна помощ и я получи. Но не е планирал да остава завинаги в Полша.

     – Тогава какъв е проблемът да замине?

     -Проблемът е в момичетата. Полската страна ги остави при Денис до разглеждане  на въпроса с пребиваването на тяхна територия, ако той напуска Полша, доброволно или не, на границата, Соня, Серафима и Алиса ще бъдат задържани, защото са в стоп-списъка. Денис може да отиде където си поиска, но на дъщерите му е забранено да напускат ЕС.

     – Значи момичетата трябва да останат в Полша, а баща им е свободен да се прибере в Русия?

     – Именно. Ако им разреши да пътуват с баща им, Полша ще наруши европейския закон. Пределно ясно е, че Полша няма да се реши на открита конфронтация  с Европа заради Лисов и дъщерите му. Има подписани закони за работа в еврозоната и там ясно е договорено как следва да се постъпва в подобни случаи. Граничния и митническия контрол не трябва да бъдат нарушавани при никакви обстоятелства. Последствията могат да бъдат печални. Огромно благодаря на Полша, че въобще откликна като отказа да върне семейството, което е много смела стъпка, защото в Швеция Денис го чака затвор. Момичетата в момента са с баща си, цяло лято се лекуваха, с тях работиха психолози, защото здравето им беше в окаяно състояние. Особено това на Соня, целият й стомашно-чревен тракт беше съсипан.

     – Възможно ли е да върнат момичетата в Швеция?

     – Докато са с Денис, не. Не знам как ще премине границата. В неделя направо на летището организираме пресконференция, на която каним всички неравнодушни хора, молим да не разделят семейството, те дори не са граждани на ЕС. Настояваме се да им се даде възможност най-накрая да се приберат в родината си. Все пак мисля, че Полша има право на самостоятелно решение в случай, че това, което Швеция иска е в разрез със собствената ѝ вътрешна политика. Много се надяваме на добрата воля на Полша. В противен случай Денис ще оспорва решението да не му бъде предоставен статус на бежанец или ще се придвижат до някоя друга, трета страна.

     – А какво прави Русия, в която Денис толкова иска да се върне? Струва ми се, че с този случай пряко трябва да се заеме Ана Кузнецова, президентския комисар по правата на детето. Не трябва ли да е така?

– Тя обяви, че поддържа пряк контакт с Денис. Но това е една лъжа! Поне морална помощ.. Нищо такова! Не стига, че когато през лятото ситуацията беше критична, полицията задържа Денис на летището, ами  Кузнецова заяви, че той незабавно излита за Русия, на което Полша в отговор попита съвсем на място: Тогава за какво му е нужна нашата помощ?. Заради такива необмислени изказвания, всичко виси на косъм…

     По последна информация Кузнецова очаква Денис и дъщерите му на 5 ноември в своя офис. Обещават  да организират транспорта до там. Въпросът е в това дали ще успее да напусне Полша заедно с децата или трансферът ще се организира направо от Варшава?

Още за сагата на семейство Лисови тук: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d0%bc%d0%b1%d1%83%d0%b4%d1%81%d0%bc%d0%b0/?preview_id=2019&preview_nonce=3d117871b3&preview=true&_thumbnail_id=2020

Източник: https://www.mk.ru/social/2019/11/01/rossiyanin-pytaetsya-vyvezti-detey-iz-polshi-pod-ugrozoy-shvedskoy-tyurmy.html?fbclid=IwAR1IYGIFfuysQj2PWlD62qwCR9f6tnoYPtke7ZRdXetwWoy2sXt5M4gJsVU

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment