/ ноември 5, 2019/ За родители, Законодателство, Институции, Новини, Статии/ 0 comments

20 октомври 2014 г., Едуард Тимпсън

Радикално мислене за прекъсване на цикъла от повтарящото се отнемане на деца и даването им в приемна грижа

Увеличаваме финансирането и работата с местните власти, за да извадим системата от удобния коловоз.

3 млн англ. лири за проект за подпомагане на жени.

Проект „Пауза“ може да покаже пътя за промяна на системата за социални грижи.

     Едно от най-тежките преживявания е да представляваш в съда млада жена, която се бори с решението на съда да ѝ бъде отнето бебето и дадено в приемна грижа, и която преди това е била карана насила да даде няколко деца по същия начин.

     Независимо на чия страна сте (а аз съм бил и от двете страни), ще изпитате душевно страдание от подобен опит.

     Най-сърцераздирателен е фактът, че по време на тези процеси, всички съдии, адвокати, социални работници, медицински лица, защитници са наясно, че ако отнемат детето на тази майка,  след 1 или 2 години тя ще се изправи отново пред съда със следващото си дете и ще минава през същия опустошителен процес. Този цикъл е порочен, защото кара хора да страдат.

През последните 7 години (2008-2015 г) 7000 майки на 22 790 деца минават през подобни процеси на отнемане на дете от семейството му. Причиняват се душевни щети и на майката, и на детето, въпреки, че социалните работници гледат бързо да приключат с процедурата по отнемане.

     Проектът „ПАУЗА“, който аз се съгласих да финансирам и разпространя като част от иновативна социална програма има за цел да спре всичко това, което се случва.

Едуард Тимпсън, министър на децата и семействата, казва, че проекти като Пауза могат да покажат пътя за трансформиране на социалните грижи. Снимка: Кристофър Томонд

     (Проектът PAUSE е създаден през  2014 г. в град Хакни, Великобритания. Финансиран по време на коалиционното правителство на консерватори и либерали.) https://www.pause.org.uk/

     Този проект работи за прекъсването на цикъла на повтаряща се бременност, като дава шанс на жените да вземат живота си в свои ръце. Такова радикално мислене иска да спонсорира тази иновационна програма. Програмата е водена от основателя на RESOLUTION FOUNDATION, Клайв Каудари. Самият той е отгледан чрез системата за приемна грижа, страстен борец  за социалната справедливост и защитник на правата на децата в неравностойно положение.

     От стартирането на тази програма през миналата година (2014), получихме над 300 оферти да финансираме проекти с революционен модел на предоставяне на социални услуги.

     Финансираме също и проекта „SIGNS OF SAFETY”, ръководен от проф. Айлийн Мънро.

     Програмата ще работи с 10 местни власти, ще  дава възможност на социални работници в тези области  да работят усилено със семейства, да ги стабилизират  и укрепват. От препроектирането на услугите от първостепенна важност до малките проекти, насочени към конкретни групи деца или сфери на обслужване – Иновационната програма събира всички професионалисти, които да правят нововъведения от името на уязвимите деца.

     Аз отказвам да приема, че старият начин на работа е единственият начин и се оказва, че много хора работещи в социалната сфера са съгласни с това. Естественият инстинкт на тези хора ги кара да се придържат към правилата и да играят насигурно, да отбелязват кутийките и да отмятат работа. Ние знаем, че това не върши услуга на децата от най-уязвимите групи.

     Понякога, четейки коментарите по най-тежките случаи, имам чувството че системата е зациклила и повтаря едни и същи модели и грешки.

     Ето защо аз предизвиках Системата да излезе от удобния коловоз и съм радостен, че проектът „ПАУЗА“ и другите започват да ни показват пътя.

Едуард Тимпсон – Министър по детски и семейни въпроси към Министерството на образованието във Великобритания, 2015-2017г.

Източник: https://www.theguardian.com/society/2014/oct/20/break-cycle-children-taken-into-care-funding-edward-timpson?fbclid=IwAR1yLwZdiTe3aSkGwgwjFeg-xt2MmVSvR15NXigNksJ4o7oPHLvO6JFDxcQ

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment