/ ноември 6, 2019/ За родители, Законодателство, Институции, Новини, Статии/ 0 comments

5 ноември, Хана Хауг Рьозет


Осло, Окръжен съд (VG). Полицията в Осло има сериозни притеснения, когато открива, че женените партньори, които разследвала за разврат, са се опитали да осиновят малолетни момчета в чужбина.

Това се разбира от съдебния процес срещу единия от съпрузите, който се провежда този понеделник и вторник в Окръжния съд на Осло.

На 19 ноември миналата година двамата съпрузи са арестувани при съвместна акция на норвежката и българската полиция. За втори път полицията изземва компютърно оборудване, където открива милиони снимки и видеоклипове, показващи насилие над деца. Преди това полицията открива, че двамата партньори заедно с трети норвежец, който в миналото е осъден за сексуално насилие, са живели с поне пет деца в България.

Арестът на двамата е последван от повдигане на обвинения срещу тях за притежание на рекордно количество материали с насилие над деца, но полицията не открива доказателства, че децата от ромски произход в България са били малтретирани.

Разследването все пак открива документ, който полицията нарича „Заявление за създаване на сиропиталище“ в България.

Единият от обвиняемите, мъж в четиридесетте си години, обяснява в съда, че когато отишъл в България за пръв път почувствал силна нужда да помага на бедни деца.

Обвиняемият казва: „Заедно с един български адвокат създадохме през 2012 г. фондация, чиято цел беше да помага на хората да получат основно образование. Това бяха предимно роми“.

Тази фондация се споменава в документите на полицията като сиропиталище.

„Искали сте да помагате на бедни ромски деца?“, пита прокурорът Кристиан Хатло.
„Да, защото бяха отритнати заради цвета на кожата си.“

„Накрая ситуацията бе такава, че помогнах на едно семейство и повече или по-малко станах част от него. Грижех се децата да ходят на училище, да се занимават с извънкласни дейности, да получават нещата, от които се нуждаят“, продължава обвиняемият.

Полицейски прокурор Кристиан Хатло. 
 Снимка: Terje Bringedal

Различни аспекти от живота, които не са свързани

Човекът казва, че той и съпругът му живели със семейството и че проучвали възможността да осиновят две от момчетата, за които се твърдяло, че са сираци.

„Разбирате ли, че на норвежките власти изглежда притеснително, че вие, съпругът ви и Н.Н. (човекът насилник, чиято самоличност не е известна на VG) предприемате нещо с някакви ромски момчета там, в България? И че пак там започвате новата си колекция от милиони снимки с насилие над деца?“

„Разбирам, че това представлява интерес. Също разбирам, че полицията се е страхувала да не намери нещо напълно различно от това, което вие установихте. В същото време, що се касае до дейността, заради която стоя тук днес, това са две различни страни от живота ми. Има ясно разделение между дейността, заради която се озовах тук, и животът, който се опитвах да живея“, отговаря мъжът.

Психолог: Няма вероятност той да извърши насилие

Специалист по психология, който провежда редовна терапия с обвиняемия, свидетелства във вторник. Той казва, че според него мъжът има педофилско разстройство, и че по време на терапията е обяснил, че се е опитал да осинови двете момчета в България, но не е успял.

Терапевтът казва, че не се притеснява, че пациентът може да представлява опасност за децата. Заявява следното:

„От гледна точка на психоанализата няма вероятност той да започне да насилва децата, с които има емоционална връзка.“

Пледира се за четиригодишна присъда

Във вторник прокурорът Кристиан Хатло отхвърли предложението ответниците да бъдат осъдени да лежат в затвора четири години.

Адвокатът на обвиняемите Хенрик Бьолке помоли съда да разгледа действията на неговия клиент като едно престъпно деяние и да присъди възможно най-леко наказание.

„Мисля, че обвинението изкуствено разделя неговите действия на две криминални деяния. Лесно е да се види, че това се прави само, за да се увеличи наказанието“, споделя Бьолке пред VG.

адвокат Хенрик Болке 
 Снимка: Тереза ​​Алис Сане

Прокуратурата повдигна две отделни обвинения срещу мъжа, с цел мъжът да получи две присъди в това съдебно дело. Ако съдът се съгласи, че неговите действия трябва да се разгледат като две различни престъпления, присъдата ще бъде повишена от три на шест години затвор.

Адвокатът вярва, че действията му трябва да се разглеждат заедно като едно деяние, защото клиентът му е свалял материали съдържащи насилие над деца повече от 20 години.

Прокурорът Хатло заявява пред VG:
“Мисля, че е утежняващо обстоятелство, че той повторно върши същото деяние, след като полицията вече е иззела веднъж материалите съдържащи насилие.“

Публикувано на 05.11.19

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”: Радослава Петкова

Източник: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/kJxeqj/hadde-millioner-av-overgrepsbilder-ville-adoptere-gutter-i-bulgaria?fbclid=IwAR3kEt7BpUb6KCjh2JtVrYHMfggzR6OFNUxXVQRIelTKoUEEfOCBt41xv-o

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment