/ юни 15, 2020/ FB групи, За родители, Институции, Новини, Отнемане на деца, Протести, Сдружение "РОД", Статии/ 2 comments

15.6.2020

  Фейсбук група „Отнеха ми детето по сигнал, „Сдружение „Родители обединени за децата”, съвместно с жители на Асеновград и околността, протестираха на центъра на Асеновград в неделя, с искане за пълна отмяна на Закона за социалните услуги, който влиза в сила от 01.7.2020г, както  и за връщането на детето на Златан Колев на семейството му.

  

     Малкият Ангел е изведен в същия ден, в който съседка, която е имала пререкания със семейството, подава сигнал към местната агенция за социално подпомагане.
Детето е взето с полиция, директно от детската градина. Без съдебно решение. Само по преценка на социалните служби.

     Група жители на Асеновград,  потресени от този случай се е ангажирала да помогне на семейството. Хората изразиха възмущението си от всички неправди на бездушната и тромава система, която просто си взима едно дете и се разпорежда както желае от там нататък, пише предписания и чака изпълнения. Те се надяват, поне чрез този надпис, да се даде гласност на случая и да се намери справедливост.
Незаинтересованост, залежали документи, неопитни служители, бягство от отговорност и поредното предписание към бащата за ползване на социални услуги за подобряване на родителския капацитет. Реалната помощ към семейството обаче, идва единствено от техни съграждани доброволци.
    Интересен е въпросът, какво ниво трябва да достигне този баща по скалата, за „родителски капацитет”, има ли изобщо такава скала и виждал ли е някой що е то образеца за 100% достигнат такъв?
   С кой аршин и с какъв еталон се мери? Този въпрос зададоха протестиращите в неделя, като също  споменаха, че в държавите, където  е въведен Закон за социалните услуги, най-много деца се извеждат точно по преценка на социален работник, че нечий родителски капацитет не е достатъчно висок. В над 70% от случаите на отнети деца в скандинавските държави и Западна Европа, където този модел работи, причината не е причинено насилие над дете, а нисък родителски капацитет.
     В последствие, родителите са постоянно тормозени с насилствено налагане на „Социални услуги за повишаване на родителския капацитет”,  с купища документи и съдебни дела, а едни деца стоят при платени гледачи и търпят жестокостта на поредния, все повече доближаващ се до тоталитарен режим, който си е позволил да ги вземе от семейството им…….
    Протестиращите граждани, ангажирани по случая с малкия Ангел, оставиха бяло платно с кървав надпис „Върнете ни детето”, пред входа на община Асеновград, с което показват жестокостта, която е причинена и към детето и към семейството му,  както и категоричната си непримиримост към този случай, готовността си да се борят до край за връщането на детето в семейството му.
Надписът е послание, оставено за общинарите, което да ги посрещне в първия им работен ден.

  

В същото време, едни частни организации, лобирали за тези нови закони, за този нов социален ред, сраснали с властта  доставчици на социални услуги, приватизиращи социалната сфера, доволно потриват ръце, че прокарването на бизнеса по грижа за чужди деца, върви по мед и масло с очакваното влизане в сила на ЗСУ от 1 юли.

      Техните закони, чрез неясни критерии създават жертви. На тези, представящи се за загрижени към жертвите, им трябват жертви, които да бъдат обслужвани, чрез социалните им услуги, които са дори и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.

     Жертвите, които са нужни за този коварен бизнес,  се създават с новите закони и абсурдните критерии, които те въвеждат  за понятието „дете в риск”. Никаква конкретна дефиниция, никакви точни критерии.  Де факто, всяко дете може да бъде дете в риск.
    Резултат: Бизнес с детски съдби, бизнес, поразяващ по нечуван досега начин целостта и добруването на българското семейство.

     Преди няколко дни, разбрахме за друг случай, този на малкия 3 годишен Лютфи, жестоко отнет с полицейски екип от баща му, даден на платени гледачи и намерил смъртта си там, 8 дни след отвличането му. Лютфи е бил с големи здравословни проблеми, но това не е пречило, да бъде отнет по брутален начин от баща му. Детето, по разказ на бащата е пищяло в ужас. Кое дете не би?

Ето част от историята на Ангел и семейството му, така, както я публикува Марина, една от доброволките, ангажирали се по случая в специално създадената фейсбук група „Отнеха ми детето по сигнал: ИСКАМЕ ИСТИНАТА“
https://www.facebook.com/groups/852048878589530/?tn-str=*F&fref=gs&dti=852048878589530&hc_location=group_dialog:

„Майката на детето изчезва скоро след раждането и го оставя на грижите на баща му Златан.
Златан живее в село Боянци и има 50 крави ,построил е обор и къща .Не че е някакъв палат ,но има приличен покрив над главата .
Баба Анка, майката на Златан е жената до него и основната грижа за детето пада върху нея .Живеят тримата.
Златан работи ,ама работа дето почва в 3-4 сутринта и приключва късно вечерта ,а баба Анка готви ,поддържа къщата и се грижи за единственото внуче което има. Питайте в селото -знаят .Живота върви така, но баба Анка се разболява от рак.
Докато е на крак ,детето не е лишено ни от обич ,ни от грижа.
Да де ,ама болестта се влошава и силите я напускат . На плещите на Златан лягат дете на 2годинки ,болна майка и 50 крави.
Слава Богу ,че имаме близки за тежките дни ,че сам човек за никъде не е. Златан има сестра Ваня , а Ваня има мъж Симеон. Деца нямат. Работят и живеят в малкия си свят 22г. заедно.
Баба Анка и детето се местят в техният дом, защото Златан сам не може да се справи, а и както той казва ,едно дете си иска някой само за него да се грижи. Баба Анка след два месеца умира .
Ваня и Симеон поемат грижата за детето като за свое.
Пие ли Симеон -не повече от всеки друг. Виждала съм го няколко пъти и никога не ми е лъхал на алкохол ,но лицето му е все червено. Детето ходи на градина ,спи при тях за да не се страхува през ноща, има приличен дом ,играчки, дрехи и цялата любов на която са способни тез леля и чичо. Пак да кажа те свои деца нямат.
И така повече от две години живота си тече. Ваня и Симеон гледат момчето, а Златан помага с пари, идва до града, обажда се по телефона, той от родителски права не се е отказал, избрал е най-добрата грижа за детето си, даже е преглътнал това, че на друг детето ще казва татко.
За зла беда възниква спор за пари, права и задължения. Междусъседски. И в него миг, някой разбира ,че за детето се полага НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНА ГРИЖА.
За мен ще остане загадка, как една грижа може да бъде осъдена защото нама документ, но ей на, Албена с будна гражданска съвест забелязва това нарушение на закона и решава да помогне на детето.
В този момент се сеща ,че го е виждала по гащи на минус 12 градуса и грижата става още по спешна. Докато се разправят за парите ,които тя твърдо е решила да вземе, се сещат ,че са чували детето да пищи ,тъпото е че не знаят, какъв зор са видели Симеон и Ваня докато са се опитвали да го изкъпят.
Албена решава да спаси детето и подава сигнал в социални грижи .Тук се появяват още едни, които знаят какво е най-добре за туй дете. Бързо разбират нищо ,че за първи път чуват за него .От сутринта до следобед вече са се погрижили. Сега детето е в Първомай. Гледа го самотна 50г. жена която работи като чистачка в общината и е циганка.
Всички които ме познават знаят,че приятели сред циганите не ми липсват ,ама се чудя, как бе джанъм ,като сте толкоз загрижени не му намерихте на това дете дом в който говорят най-малко неговия език. Жената се казва Миглена за пръв път гледа чуждо дете . Сигурно не е лоша ,детето и вика бабо, не знам дали е по регламент ,щот нали се води приемна майка.
Та така. Всички искат да се грижат за това дете,но съдът ,ще реши. Детето се казва АНГЕЛ.
ВСИЧКИ ПОЛОЖИЛИ ГРИЖИ:
Мария -майка: грижа няколко месеца.
Златан-баща: грижа 1г.и 5мес.. заедно с баба Анка Валя и Симеон леля и чичо -грижа 2г.и 5м.
Албена Атанасова- съседка: грижа, колкото да подаде сигнал.
Мария Петрова Шевкед -социален работник: грижа един социален доклад скалъпен на коляно
Елена Несторова -закрила на детето: грижа подпис под социалния доклад на коляно
Валерия Георгиева -директор на соц.грижи: грижа подпис под доклада и издаване на заповед да незабавно извеждане на детето
Живка Георгиева -директор на ЦОП, и доставчик на социална услуга, която явно дълго пътува ,тъй като тази социална услуга, още никой не я е получил.
Грижата продължава. Всички знаем,че много баби хилаво бебе ,а Ангел има право да израсне здрав.
Затова някой трябва да отпадне и това според нас не са неговите близки.
П.П.: Като тръгнахме да търсим истината, се оказа ,че работата намирисва от всякъде на мърлявщина от страна на бързата грижа. Оказа се и че много хора, интересни неща разказват за тез грижовници .РЕГЛАМЕНТИРАНАТА ГРИЖА скъпичко излиза .

В сайта daspasimdecatanabulgaria.org, са публикувани множество други случаи на отвлечени деца, както и информация за Закон за социалните услуги, до какво е довело прилагането му в други държави,  анализи на юристи, включително чуждестранни,  становища – на Светия Синод на Българска Православна Църква, на международни правозащитни организации и много други.

Българска социалистическа партия, сезира Конституционния съд на Република България за  противоконституционност на Закона за социалните услуги. Политическа партия Атака, преди дни входира втори законопроект за пълна отмяна на закона.
Четири парламентарно представени партии, виждат проблеми в този закон. Единствено ПП ГЕРБ и ПП ДПС не виждат проблеми и правят всичко възможно, закона да влезе в сила.

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…Share this Post