/ ноември 5, 2019/ За родители, Законодателство, Институции, Новини, Статии/ 0 comments

07.06.2014 г., Кристофър Букър

Когато приемната грижа възбужда рискови капиталисти, броят на децата, настанени за отглеждане, нараства.

Читател от Норфолк ми изпрати снимки на обява, поставена в задната част на местните автобуси от областните съвети на Норфолк и Съфолк. Обявата гласи: „Ново предизвикателство. Мислили ли сте да станете приемен родител? Ако е така, можете да печелите по 590 лири на седмица.“

     Тук има две интересни неща – едно общо и едно конкретно. За начало това показва с какви умопомрачителни суми вече разполагат съветите, чиито социални работници настаняват деца за отглеждане. Преди съм цитирал обяви, предлагащи на приемни родители по 400 лири на седмица за всяко дете. Но 590 лири на седмица означава, че приемно семейство, което се грижи за три деца, взети от родителите им, което не е рядкост, вече може да печели почти по 100 000 лири годишно. Допълнително се прибавят извънредно високите такси за уреждане на формалностите, начислявани от агенциите за приемна грижа, почти неизменно управлявани от бивши социални работници.

     Повечето хора нямат представа в какъв доходен бизнес се е превърнала приемната грижа. Една такава фирма – „Национална агенция за приемна грижа“, представляваща 175 местни власти, след като е създадена от двама бивши социални работници през 1995 г., през 2012 г. е пусната на пазара от Ротшилдови и е продадена от собствениците й с „рисков капитал“ Sovereign на фирмата с „частен капитал” Graphite Capital за изумителните 130 милиона лири.

     По-конкретният момент обаче е, че от всички съвети, които фигурират в документацията ми като такива, които отнемат деца от родителите им, както изглежда по съмнителни причини, Норфолк и Съфолк са начело в списъка. В един от най-противоречивите случаи, за които съм съобщавал, социални работници от Норфолк в крайна сметка бяха принудени да върнат бебе на родителите му, след като бяха пътували два пъти до Франция, за да настанят детето в приемно семейство в Англия. След като плановете им бяха осуетени, когато един съдия реши, че нямат законно право да направят това, те отнеха още няколко деца от различни членове на същото семейство, които, за да се оправдае отнемането им, сега са изправени пред множество обвинения за престъпна злоупотреба.

     И все пак миналата година Отделът по въпросите на децата към същия този Съвет на Норфолк получи възможно най-осъдителния доклад от Офстед, като го определи като „неадекватен“ (най-ниската оценка) по всеки от петте пункта, по които социалните работници се оценяват – от „качество на предоставяне“ до „лидерство и управление“.

Отделът по въпросите на децата към Съвета на Норфолк получи възможно най-осъдителния доклад от Офстед (Службата за стандарти в образованието, услугите за деца и уменията)
Снимка: ALAMY

     Нашият министър по въпросите на децата Едуард Тимпсън може и да е стартирал миналата седмица още една инициатива за увеличаване темпа на осиновяване на деца, но дори той споменава само 6000 деца, които чакат за осиновяване, в сравнение с рекордните 68 000, които в момента са настанени за отглеждане само в Англия и Уелс.

     Когато приемната грижа е възбудила интереса на рисковите капиталисти като една от най-доходните индустрии в страната, едва ли е изненада, че през последните пет години броят на децата, отнети от родителите им и настанени за отглеждане от социалните работници, се е увеличил повече от два пъти, достигайки 28 000 годишно.

     Това, което се случва после с твърде много от тези деца, настанени „за отглеждане“, е просто друга част от тази много тревожна картина.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/health/children/10882715/Why-the-explosion-in-child-snatching-is-big-business.html?fb&fbclid=IwAR178NXIVxjkq66ZF6zOPQPRJ_T227y4pLjLg5Hhvus2hVvcdIssE_fXNF0

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment